Πολιτικές για την αναγνώριση και προτεραιοποίηση των κύριων αρνητικών επιπτώσεων βιωσιμότητας και δεικτών, περιγραφή των κύριων αρνητικών επιπτώσεων βιωσιμότητας και τυχόν ενεργειών σε σχέση με αυτές που έχουν γίνει ή, όπου τυγχάνει εφαρμογής, που έχουν σχεδιαστεί.
Η Allianz Ευρωπαίκή Πίστη Μ.Α.Α.Ε., λαμβάνει υπόψη τις κύριες αρνητικές επιπτώσεις των επενδυτικών της αποφάσεων σε σχέση με τις ασφαλιστικές επενδύσεις περιουσιακών στοιχείων και έχει θέσει ένα ισχυρό πλαίσιο για να αναγνωρίζει και να αξιολογεί τις επιπτώσεις αυτές. Βασικές εσωτερικές πολιτικές προσδιορίζουν και διέπουν την προσέγγιση αυτή.
Με το παρόν, οι κύριες αρνητικές επιπτώσεις βιωσιμότητας όπως οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η εξάντληση των υδάτινων πόρων, η επεξεργασία επικίνδυνων αποβλήτων και τοξικών εκπομπών, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η υγεία και ασφάλεια, οι αρνητικές συνέπειες στις κοινότητες, η δωροδοκία και η διαφθορά λαμβάνονται υπόψη με ποικίλους τρόπους όπως οι εφαρμογή εξαιρέσεων, οι λεπτομερείς επενδυτικές κατευθυντήριες γραμμές, οι βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι μείωσης και η δέσμευση.
Για να αναγνωρίσουμε και να αξιολογήσουμε αυτές τις επιπτώσεις, λαμβάνουμε υπόψη αρκετούς δείκτες, ανάλογα με την σημαντικότητα της σχετικής επένδυσης.
Επιπλέον, η Allianz έχει αναλάβει αρκετές δεσμεύσεις για στρατηγικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την κλιματική αλλαγή, οι οποίες ενισχύουν την προσέγγισή μας για τον μετριασμό πιθανών δυσμενών επιπτώσεων.
Ειδικότερα, η Allianz υποστηρίζει τη μετάβαση σε μια φιλική προς το κλίμα οικονομία με μια φιλόδοξη προσέγγιση βιωσιμότητας για τους επιχειρηματικούς τομείς και τις δραστηριότητές μας. Ως ιδρυτικό μέλος της Net-Zero Asset Owner Alliance (AOA) που συγκροτήθηκε από τον ΟΗΕ, υποστηρίζουμε φιλόδοξες στρατηγικές για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και χρηματοδότηση ανά κλάδο. Η δέσμευσή μας είναι οι καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο ιδιόκτητο επενδυτικό μας χαρτοφυλάκιο έως το 2050. Η Allianz συνεργάζεται συνεχώς με την AOA για να καθορίσει μεθόδους για τον τρόπο μέτρησης της απόδοσης που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και πώς να θέτει κατάλληλους στόχους σε διάφορες κατηγορίες και τομείς περιουσιακών στοιχείων.
Προχωράμε σε μία σειρά ενεργειών προκειμένου να αποφύγουμε ή να μετριάσουμε αυτές τις κύριες δυσμενείς επιπτώσεις βιωσιμότητας, μεταξύ των οποίων είναι οι ακόλουθες:
Περιορισμός των επενδύσεων σε συγκεκριμένους τομείς και εκδότες: Αυτό καλύπτει: 1. την εξαίρεση των εταιρειών που παράγουν ή σχετίζονται με αμφιλεγόμενα όπλα3, 2. Την εξαίρεση των επιχειρηματικών μοντέλων που βασίζονται στο διοξείδιο του άνθρακα4, 3. Την εξαίρεση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που βασίζονται σε ασφαλτούχο άμμο5, 4. Περιορισμούς στην χρηματοδότηση έργων σύμφωνα με την Πολιτική Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Allianz, 5. Την απαγόρευση συγκεκριμένων κρατικών ομολόγων από χώρες που παρατηρούνται σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 6. Μεμονωμένοι εκδότες με υψηλές επιπτώσεις αειφορίας/ ESG και στους οποίους δεν έχει επιτευχθεί η δέσμευση, μπορούν να εξαιρεθούν επίσης.
[3] Όπλα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κατωτέρω διεθνών συμβάσεων (νάρκες κατά προσώπων). Σύμβαση κατά των Πυρομαχικών Διασποράς, Σύμβαση κατά των Βιολογικών και Τοξικών Όπλων (βιολογικά όπλα), και Σύμβαση κατά των Χημικών Όπλων.
[4] Εταιρείες οι οποίες παράγουν ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 30% (από 31 Δεκεμβρίου 2022 το ποσοστό θα διαμορφωθεί σε 25%) της παραγόμενης ηλεκτρικής τους ενέργειας από θερμικό άνθρακα και/ή αποσκοπούν σε περισσότερα από 0,3 GW προσθήκη δυνατότητας βασιζόμενης σε θερμικό άνθρακα· με τον όρο εξαίρεση εννοούμε σε σχέση με τέτοιου είδους εταιρείες ότι οι μετοχικοί τίτλοι αφαιρούνται και ρευστοποιούνται και δεν λαμβάνει χώρα επανεπένδυσης σε εργαλεία σταθερού εισοδήματος, για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε δείτε εδώ.
[5] Καμία χρηματοδότηση για εταιρείες με εισόδημα μεγαλύτερο του 20% από άμμο πετρελαίου σε όλες τις γραμμές της επιχείρησης (το ποσοστό θα διαμορφωθεί σε 10% την 31.12.2024).
[6] Καμία χρηματοδότηση σε έργα: 1. Για την εκμετάλλευση και διαμόρφωση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου, 2. Κατασκευή νέων δομών μέσης τάσης που σχετίζονται με πετρέλαιο, 3. Κατασκευή νέων εργοστασίων ενέργειας πετρελαίου, πρακτικές που σχετίζονται με την Αρκτική (όπως προσδιορίζονται από το ΑΜΑΡ, με εξαίρεση εργασίες σε περιοχές της Νορβηγίας και 4. Ανταρκτική, κάρβουνο μεθανίου, βαρύ πετρέλαιο και άμμος πετρελαίου καθώς και πετρέλαιο βαθειάς θάλασσας. Αυτό συμπεριλαμβάνει τόσο νέα όσο και υφιστάμενα έργα και εργασίες.
Δέσμευση ολοκληρωτικής κατάργησης των επιχειρηματικών μοντέλων με βάση των άνθρακα σε όλες τις ασφαλιστικές μας επενδύσεις μέχρι το 2040, το αργότερο.
Δέσμευση το χαρτοφυλάκιο να συνδέεται με μηδενική εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Αυτό σημαίνει ότι, ως κάτοχοι περιουσιακών στοιχείων, θα βοηθήσουμε, θα δώσουμε κίνητρα και θα απαιτήσουμε από τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας να ξεκινήσουν πορεία απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σύμφωνα με τον στόχο 1,5°C της Συμφωνίας του Παρισιού. Μεταξύ των λειτουργικών οντοτήτων της Allianz συνεργαζόμαστε στενά και με κεντρικές λειτουργίες για τον καθορισμό και την υλοποίηση κοινών στόχων του Ομίλου για τις επενδύσεις μας. Κατά συνέπεια, ενώ κάθε λειτουργική οντότητα συνεισφέρει στους παρακάτω στόχους, οι περισσότεροι στόχοι τίθενται και ελέγχονται σε συγκεντρωτικό επίπεδο Ομίλου.
Ένα πρώτο ορόσημο προς τον σκοπό της μηδενισμού εκπομπής αερίων, είναι ο στόχος μας να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε ίδια κεφάλαια και εταιρικά ομόλογα κατά 25% σε σύγκριση με το 2019. Επιπροσθέτως, μέχρι το 2025, το χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας μας θα είναι σε συμμόρφωση με την πορεία προς το όριο του 1.5°C.
Ενώ κυρίως εστιάζουμε στις εκπομπές άνθρακα και την ενεργειακή απόδοση, εξετάζουμε επίσης τη διακυβέρνηση και τα κοινωνικά πρότυπα και τα πρότυπα ευημερίας. Οποιαδήποτε νέα επένδυση μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να έχει περιβαλλοντική πιστοποίηση ή πιστοποίηση βιωσιμότητας (π.χ. BREEAM ή LEED). Στόχος μας είναι να επηρεάσουμε τους συνεργάτες και τους μισθωτές μας ώστε να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας και να αναλάβουν ενεργό ρόλο για την αλλαγή, για παράδειγμα προωθώντας «πράσινες μισθώσεις» που περιλαμβάνουν διατάξεις που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση και αντικαθιστώντας τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας με εναλλακτικές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, μεταμορφώνουμε τα κτίριά μας για το μέλλον.
Το 2021 εισαγάγαμε νέους στόχους για τις επενδύσεις μας σε μετοχές και υποδομές χρέους. Αυτοί οι στόχοι προβλέπουν α) πλήρη διαφάνεια για τις χρηματοδοτούμενες εκπομπές το αργότερο έως το τέλος του 2023 για όλες τις επενδύσεις β) για τις άμεσες επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου απόλυτη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 28 τοις εκατό έως το τέλος του έτους 2025 γ) νέες άμεσες επενδύσεις (μετοχών και χρέους) σε περιουσιακά στοιχεία υψηλών εκπομπών μόνο σε περίπτωση που υπάρχει ένα ευθυγραμμισμένο σχέδιο απαλλαγής από τον άνθρακα στους 1,5°C και δ) σταδιακή ολοκλήρωση των καθαρών μηδενικών στόχων για επενδύσεις νέων αμοιβαίων κεφαλαίων μέχρι το τέλος του 2024.
Δέσμευση σε επίπεδο βιομηχανίας: Για να υποστηρίξουμε τη στροφή προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, δραστηριοποιούμαστε επίσης σε επίπεδο κλάδου. Οι ενδιάμεσοι στόχοι μας για το τέλος του έτους 2024 επικεντρώνονται σε δύο από τους κλάδους με τις υψηλότερες εκπομπές: τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αυτό περιλαμβάνει τη συνεργασία με εταιρείες για τον καθορισμό καθαρών μηδενικών στόχων στις εκπομπές του Πεδίου 1 και 2 έως το 2050. Μέχρι το 2025, στοχεύουμε τουλάχιστον το 50 τοις εκατό των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων μας στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να έχει θέσει αυτούς τους στόχους. Επιπλέον, θα αυξήσουμε τη συμμετοχή μας σε συνεργατικές δεσμεύσεις όπως το CA100+ και θα προωθήσουμε δραστηριότητες δεσμεύσεων διαχείρισης τομέων και περιουσιακών στοιχείων ως μέρος της AOA.
Επένδυση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών: Έχουμε ένα αυξανόμενο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο λύσεων για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις ενεργειακές καινοτομίες και της προώθησης της μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών. Η Allianz δεσμεύεται να αυξήσει την έκθεσή μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 5,85 τοις εκατό ετησίως, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Συνεργασία με τις επιλεγμένες εταιρείες στις οποίες επενδύουμε με σκοπό την βελτίωση της διαχείρισης των κινδύνων και επιπτώσεων βιωσιμότητας/ ESG. Το 2021 επεκτείναμε το εγχειρίδιο κανόνων ESG για να λαμβάνουμε υπόψη στο εισηγμένο επενδυτικό μας χαρτοφυλάκιο τους εκδότες που επισημαίνονται από τον εξωτερικό μας πάροχο δεδομένων βιωσιμότητας για ζητήματα που σχετίζονται με βασικούς δείκτες αρνητικών επιπτώσεων, όπως παραβιάσεις των αρχών χρηστής διακυβέρνησης του ΟΗΕ, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της χρηστής διακυβέρνησης. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε τις δραστηριότητες διμερούς δέσμευσής μας κατά τουλάχιστον 100 τοις εκατό έως το τέλος του 2024.
Αυτές οι ενέργειες μετριασμού του κινδύνου, συνοδεύονται από περαιτέρω προσεγγίσεις ανίχνευσης, αξιολόγησης και προτεραιοποίησης και αποφεύγονται ή μετριάζονται οι βασικές αρνητικές επιπτώσεις που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα περιουσιακών στοιχείων στα οποία επενδύουμε και εφαρμόζουμε επενδυτικές μεθόδους διαφοροποίησης.
Επιλογή Διαχειριστών Περιουσιακών Στοιχείων, Ανάθεση και Παρακολούθηση:
Για το μεγαλύτερο ποσοστό περιουσιακών στοιχείων ασφαλιστικών επενδύσεων, δίνουμε εντολή στους Διαχειριστές Περιουσιακών Στοιχείων να πραγματοποιούν τις επενδύσεις. Οι στόχοι του χαρτοφυλακίου μας δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τη στενή συνεργασία και υποστήριξη των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων. Επιλέγουμε και διορίζουμε διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που ευθυγραμμίζουν τις δραστηριότητές τους με μακροπρόθεσμους στόχους αειφορίας. Για να το επιτύχουμε, έχουμε καθορίσει ελάχιστες προσδοκίες και πρακτικές συστηματικής δέσμευσης και παρακολούθησης για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Απαιτούμε από όλους τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που επενδύουν για λογαριασμό μας να ενσωματώνουν παραμέτρους αειφορίας στις διαδικασίες επένδυσης και διαχείρισης, τόσο για δημόσια όσο και για μη εισηγμένα περιουσιακά στοιχεία. Ως βασική προϋπόθεση οι Διαχειριστές Περιουσιακών Στοιχείων πρέπει να έχουν συνυπογράψει της Αρχές για Υπεύθυνες Επενδύσεις (PRI) (με δείκτη τουλάχιστον Β) ή να έχουν την δική τους πολιτική βιωσιμότητας. Άνω του 99 τοις εκατό των περιουσιακών στοιχείων μας διαχειρίζονται από διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που πληρούν αυτό το ελάχιστο κριτήριο.
Η Allianz Ευρωπαίκή Πίστη Μ.Α.Α.Ε. εξετάζει και αξιολογεί συστηματικά τις προσεγγίσεις αειφορίας των εξωτερικών διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών τους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και της προσέγγισης απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα. Στο πλαίσιο αυτό, η Allianz Investment Management SE (AIM) υποστηρίζει την Allianz Ευρωπαίκή Πίστη Μ.Α.Α.Ε. με τις απαραίτητες πληροφορίες και εκθέσεις. Για τις υφιστάμενες εντολές, οργανώνονται συναντήσεις με τους Διαχειριστές Περιουσιακών Στοιχείων δύο φορές κατ’ έτος. Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η αξιολόγηση των πολιτικών αειφορίας των Διαχειριστών Περιουσιακών Στοιχείων, τις αιτήσεις τους και τις σχετικές διαδικασίες.
Οι διάλογοι δέσμευσης επικεντρώνονται σε δομές διακυβέρνησης για τη διασφάλιση σαφών ευθυνών για την εποπτεία ζητημάτων αειφορίας, προσεγγίσεις συστηματικής παρακολούθησης για κινδύνους και ευκαιρίες αειφορίας δραστηριότητες διαχείρισης για να διασφαλίσουμε ότι οι στόχοι αειφορίας ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντά μας και προσεγγίσεις δέσμευσης για τη βελτίωση των πρακτικών βιωσιμότητας στις επενδύσεις. Όταν συνεργαζόμαστε με διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που διαπιστώνεται ότι υστερούν σε έναν τομέα της προσέγγισής τους, αλλά ανταποκρίνονται στις συνολικές προσδοκίες μας, θέτουμε προσδοκίες για βελτίωση και παρακολουθούμε την πρόοδό τους. Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τον στόχο μας να έχουμε θετικό αντίκτυπο στον πραγματικό κόσμο και να αντιμετωπίσουμε προληπτικά στρατηγικά ζητήματα αειφορίας.
- Βαθμολόγηση Αειφορίας/ ESG για εισηγμένα περιουσιακά στοιχεία:
Με βάση την βαθμολόγηση αειφορίας που παρέχεται από την MSCI ESG Research, έχουμε αναπτύξει μία προσέγγιση να ενσωματώνουμε παράγοντες αειφορίας συστημικά στην διαδικασία των λήψης επενδυτικών αποφάσεων. Οι δείκτες αειφορίας/ ESG των εταιρειών βασίζονται στη ανάλυση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και παραγόντων εταιρικής διακυβέρνησης που θεωρούνται ουσιώδεις για κάθε τομέα. Αυτές περιλαμβάνουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, την βιοποικιλότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εταιρική διακυβέρνηση. Εταιρείες με χαμηλό δείκτη αειφορίας/ ESG συνδέονται με υψηλό κίνδυνο μη διαχείρισης αειφορίας/ ESG και υψηλό αριθμό αρνητικών επιπτώσεων που δεν έχουν μετριαστεί. Προκειμένου να εντοπιστούν αυτές οι εταιρείες, η βαθμολόγηση χρησιμοποιεί ένα minimum όριο αειφορίας. Κατά την ανάλυση υφιστάμενων επενδύσεων σε συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και κατά την επιλογή νέων επενδύσεων, η Allianz Ευρωπαίκή Πίστη Μ.Α.Α.Ε. και/ή οι εντεταλμένοι Διαχειριστές Περιουσιακών Στοιχείων πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον δείκτη αειφορίας/ ESG της επένδυσης και το εφαρμοστέο όριο. Αυτό σημαίνει ότι επενδύσεις σε εκδότες με δείκτη κάτω του ορίου πρέπει να αποφεύγονται. Αυτό εφαρμόζεται και στις υφιστάμενες επενδύσεις, επανεπενδύσεις και νέες επενδύσεις. Σε περίπτωση που ένας Διαχειριστής Περιουσιακών Στοιχείων, έχει επενδύσεις κάτω του ορίου, τότε ενεργοποιείται ο όρος συμμόρφωσης ή εξήγησης.
Οι Διαχειριστές Περιουσιακών Στοιχείων, πρέπει να δικαιολογούν τις εν λόγω επενδύσεις κατά τις συναντήσεις που γίνονται δύο φορές κατ’ έτος με την ΑΙΜ ή την Allianz Ευρωπαίκή Πίστη Μ.Α.Α.Ε.
Περαιτέρω η Αllianz υποβάλλει το χαρτοφυλάκιο εκδοτών που βρίσκονται κάτω από το όριο σε μία συστηματική διαδικασία ελέγχου με συγκεκριμένο στόχο και χρονικό ορίζοντα.
Για περισσότερες πληροφορίες ως προς την βαθμολογία ESG (Environmental – Social – Governance), παρακαλώ όπως δείτε το Πλαίσιο Ενσωμάτωσης ESG Κεφάλαιο 3.6.
Κατευθυντήριες Γραμμές ESG και Διαδικασία Αναφοράς για μη εισηγμένα περιουσιακά στοιχεία: Επενδυτικές συναλλαγές σε μη εισηγμένα περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητη περιουσία, υποδομές και ιδιωτικές τοποθετήσεις παρακολουθούνται από την Allianz Ευρωπαίκή Πίστη Μ.Α.Α.Ε. από κοινού με την ΑΙΜ και άλλους Διαχειριστές Περιουσιακών Στοιχείων του Ομίλου σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές ESG. Αυτές οι κατευθυντήριες συντάχθηκαν το 2013 για 13 ευαίσθητους επιχειρηματικούς τομείς, τους οποίους καταδείξαμε ως εκτεθειμένους σε πιθανούς κινδύνους ESG και αρνητικές επιπτώσεις. Οι εν λόγω τομείς περιλαμβάνουν ενδεικτικά Πετρέλαιο και Αέριο, Ορυχεία και Γεωργία.
Αναπτύξαμε σχετικά κατευθυντήριες γραμμές μέσω διαλόγου με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καθώς και μια διαρκή διαδικασία δέσμευσης των εσωτερικών ενδιαφερόμενων μερών.
Οι κατευθυντήριες γραμμές βασίζονται σε διεθνή πρότυπα βέλτιστων πρακτικών και συμπεριλαμβάνουν ζητήματα όπως επίπτωση στην βιοποικιλότητα, επίπτωση σε προστατευόμενες περιοχές, επίπτωση στις τοπικές κοινωνίες, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υποχρεωτική εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών ESG για κάθε επενδυτική συναλλαγή στους καθορισμένους τομείς διασφαλίζει ότι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις εντοπίζονται και αξιολογούνται περαιτέρω. Όταν ένα ζήτημα ESG εντοπίζεται κατά την αξιολόγηση, αποφασίζεται από τους ειδικούς ESG και διαχείρισης κινδύνων σε επίπεδο Ομίλου Αllianz, εάν η επένδυση θα προχωρήσει, εάν θα προχωρήσει και θα ζητηθούν μέτρα μετριασμού και διαχείρισης των κινδύνων ESG, ή αν θα αρνηθούν την συναλλαγή για λόγους ESG. Για περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με τις αρχές ESG και τα ζητήματα που καλύπτονται ανά επιχειρηματικό τομέα, μπορείτε να δείτε στο Πλαίσιο Ενσωμάτωσης ESG Κεφάλαιο 3.4.
Δεδομένων των έντονων διαφορών στη διαθεσιμότητα δεδομένων μεταξύ των βασικών μετρήσεων αρνητικών επιπτώσεων (όπως ορίζονται από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ) και των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων μας και αναζητούμε νέες πηγές δεδομένων για την αντιμετώπιση κενών και τη διεύρυνση της κατανόησής μας για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις . Παρά τις προσπάθειές μας, η διαθεσιμότητα δεδομένων περιορίζει τον βαθμό εξέτασης συγκεκριμένων βασικών μετρήσεων αρνητικών επιπτώσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις λαμβάνουμε υπόψη τα υποκείμενα θέματα δεικτών δυσμενούς βιωσιμότητας (όπως τα απόβλητα ή τα κοινωνικά θέματα και τα θέματα των εργαζομένων).
Αναφορά στην τήρηση υπεύθυνων επιχειρηματικών κανόνων συμπεριφοράς και διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων.
Θεωρούμε ότι η συνεργασία και οι μακροπρόθεσμες συνεργασίες είναι καθοριστικές για την επίτευξη θετικής αλλαγής. Η αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και τα ανθρώπινα δικαιώματα απαιτεί συλλογική δράση με τη συμμετοχή των επιχειρήσεων, των κυβερνήσεων και της κοινωνίας των πολιτών. Η Allianz Ευρωπαίκή Πίστη Μ.Α.Α.Ε. αποτελεί μέρος του Ομίλου Allianz, ο οποίος είναι μέλος ενός ευρέος φάσματος πρωτοβουλιών και αρχών που σχετίζονται με την αειφορία για λογαριασμό των λειτουργικών οντοτήτων του. Η Allianz έχει δεσμευτεί στις Αρχές για Υπεύθυνη Επένδυση (PRI) από το 2011. Οι αρχές αυτές καθοδηγούν την προσέγγισή μας στην υπεύθυνη επένδυση και οδηγούν σε συνεχή βελτίωση στις επιχειρήσεις μας. Υποβάλλουμε ετήσια αναφορά στο PRI ως κάτοχος περιουσιακών στοιχείων. Οι πιο πρόσφατες και οι προηγούμενες αναφορές διαφάνειας PRI βρίσκονται στο προφίλ μας στον ιστότοπο του PRI. Μπορείτε να βρείτε μια πλήρη λίστα όλων των συμμετοχών και συνεργασιών στην ενότητα 5.4 της Έκθεσης Αειφορίας του Ομίλου 2021.
Ανθρώπινα Δικαιώματα
Η Allianz δεσμεύεται να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με διάφορα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως οι Κατευθυντήριες Αρχές των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Διεθνής Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όπως ορίζονται από τα Εργατικά Πρότυπα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ). Η Allianz αναγνωρίζει τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο σε αξιακό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η Allianz έχει ενσωματώσει πτυχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και συμμετέχει στο Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ (UNGC) από το 2002. Η Allianz υποβάλλει αναφορά ως προς την εφαρμογή των Δέκα Αρχών του UNGC κάθε χρόνο στην ετήσια έκθεση βιωσιμότητας και στην ανακοίνωση του UNGC για την πρόοδο. Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στο προφίλ της Allianz SE στον ιστότοπο του UNGC. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σημαντικά για την Allianz στους διάφορους ρόλους της – ως ασφαλιστής και επενδυτής, ως εργοδότης, ως εταιρεία (συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας εφοδιασμού μας) και ως εταιρικός πολίτης. Η Allianz εφαρμόζει διαφορετικές διαδικασίες για καθεμία από αυτές τις διαστάσεις και στοχεύει συνεχώς στη βελτίωση της ενσωμάτωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις δραστηριότητές της. Το 2021, η Allianz συνεργάστηκε με μια εξωτερική εταιρεία συμβούλων για τη διεξαγωγή αξιολόγησης επιπτώσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα με βάση τη μεθοδολογία του UNGP για να εντοπίσει κενά στην προσέγγισή μας και να συνεχίσει να βελτιώνει την ενσωμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον πυρήνα της επιχείρησης και του οργανισμού μας. Ενισχύσαμε επίσης την προσέγγισή μας δημοσιεύοντας την Προσέγγισή μας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που είναι ενσωματωμένη στο Πλαίσιο ένταξης ESG του Ομίλου Allianz.
Ενσωματώνοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα στις κύριες δραστηριότητές μας
Ως εταιρικός ασφαλιστής και επενδυτής, η Allianz έχει σχεδιάσει μια διαδικασία δέουσας επιμέλειας για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως μέρος της συνολικής της προσέγγισης ESG, η οποία είναι ενσωματωμένη στο ευρύτερο σύστημα διαχείρισης κινδύνου. Χρησιμοποιούμε έναν συνδυασμό προσεγγίσεων ανά τομέα και χώρα για τον εντοπισμό κινδύνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Allianz έχει αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές ESG για ευαίσθητους επιχειρηματικούς τομείς, οι οποίες περιλαμβάνουν μια ειδική κατευθυντήρια γραμμή για τα ανθρώπινα δικαιώματα για κάθε τομέα (βλ. Πλαίσιο ένταξης ESG Ομίλου Allianz 03.4.7). Έτσι, οι σχετικές πτυχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επανεξετάζονται ως μέρος της συνολικής εκτίμησης κινδύνου για τυχόν επενδύσεις σε μη εισηγμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων στους αντίστοιχους τομείς.
Επιπροσθέτως, η Allianz έχει αναπτύξει μια λίστα παρακολούθησης για ευαίσθητες χώρες όπου σημειώνονται συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τις επιχειρηματικές συναλλαγές που βρίσκονται σε αυτές τις χώρες, διενεργούμε ρητή δέουσα επιμέλεια σύμφωνα με την Οδηγία μας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που καλύπτει διάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όσον αφορά τις επενδύσεις μας, εάν εντοπίσουμε έναν εκδότη στο εισηγμένο επενδυτικό μας χαρτοφυλάκιο που έχει επισημανθεί για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον εξωτερικό πάροχο δεδομένων βιωσιμότητας, δίνουμε προτεραιότητα σε αυτόν τον εκδότη για συστηματική δέσμευση (βλ. Έκθεση Αειφορίας του Ομίλου 2021 ενότητα 02.2).
Κλιματική Αλλαγή
Λαμβάνουμε υπόψη σε στρατηγικό επίπεδο κριτήρια για το κλίμα σε όλους τους επιχειρηματικούς μας τομείς. Η Allianz είναι ενεργό μέλος διαφόρων βιομηχανικών ενώσεων και πρωτοβουλιών που σχετίζονται με το κλίμα, υποστηρίζοντας φιλόδοξες στρατηγικές απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τη χρηματοδότηση από τη βιομηχανία. Ως υποστηρικτής της Task Force on Climate-related Financial Disclosure (TCFD), η Allianz υποβάλλει συγκεκριμένη αναφορά για τους δείκτες άνθρακα και τις στρατηγικές για το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου στην ολοκληρωμένη γνωστοποίηση TCFD (βλ. Έκθεση Αειφορίας του Ομίλου 2021 ενότητα 4.6).
Ως ιδρυτικό μέλος της AOA, η μακροπρόθεσμη δέσμευσή μας είναι να επιτύχουμε καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο επενδυτικό μας χαρτοφυλάκιο έως το 2050, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Καθορισμού Στόχων της AOA. Αυτό σημαίνει ότι, ως κάτοχοι περιουσιακών στοιχείων, θα βοηθήσουμε, θα δώσουμε κίνητρα και θα απαιτήσουμε από τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας να ξεκινήσουν πορεία απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα σύμφωνα με τον στόχο 1,5°C της Συμφωνίας του Παρισιού. Σύμφωνα με αυτή τη δέσμευση, η Allianz είναι ενεργό μέλος της πρωτοβουλίας Climate Action 100+ (CA100+), το οποίο στοχεύει να συνεργαστεί με 167 από τους μεγαλύτερους εταιρικούς φορείς εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο για τον καθορισμό στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την ενίσχυση των χρηματοοικονομικών γνωστοποιήσεων που σχετίζονται με το κλίμα και τη βελτίωση της διακυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή. Η Allianz είναι επικεφαλής ανάδοχος σε δύο από τις εταιρείες-στόχους της CA100+ και συνεργαζόμαστε πάνω σε άλλες τρεις. Η προσπάθειά μας περιλαμβάνει την εισαγωγή του CA100+ Net-Zero Company Benchmark στις εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε και υποστηρίζουμε τον ευρύτερο ρόλο της πρωτοβουλίας μέσω αυτού του εργαλείου μέτρησης και παρακολούθησης. Το εργαλείο αυτό καλύπτει κρίσιμους δείκτες για τη μέτρηση της προόδου της εταιρείας σε σχέση με μια ευθυγραμμισμένη διαδρομή προς την επίτευξη του στόχου των 1,5°C και για τη διαφάνεια ως προς τις αναφορές προόδου τους.
Χρησιμοποιούμε κορυφαία ακαδημαϊκά σενάρια για το κλίμα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για τις εκθέσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για να καθορίσουμε την ευθυγράμμιση με τον στόχο μας.
Οι στόχοι βασίζονται σε σενάρια που προβλέπουν γρήγορες μειώσεις εκπομπών και ότι δεν θα υπάρξει υπέρβαση – ή, αν υπάρξει, θα είναι πολύ μικρή – του στόχου των 1,5°C. Οι στόχοι δεν επιβαρύνουν τις μειώσεις των εκπομπών υποθέτοντας ότι ο κόσμος μπορεί να αφαιρέσει μαζικά τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα χρησιμοποιώντας τεχνολογίες που επί του παρόντος δεν είναι διαθέσιμες ή εφαρμόσιμες σε κλίμακα. Για τα ακίνητα, στόχος μας είναι να ευθυγραμμιστούμε με την πορεία του τομέα ακινήτων παγκοσμίως για την απαλλαγή 1,5°C από τον άνθρακα, που δημοσιεύεται από το Carbon Risk Real Estate Monitor (CRREM).
Μεταξύ των προσπαθειών της AOA είναι η προώθηση της διαθεσιμότητας λειτουργικών σεναρίων και διαδρομών με το να τεκμηριώνει πλήρως επιστημονικά όλα όσα κάνει και με το να προωθεί το μοντέλο OECM για τη βιοποικιλότητα, τα σενάρια μη/χαμηλής υπέρβασης IPCCs και το NZE2050 του ΔΟΕ. Επιπλέον, η Allianz συμβάλλει ενεργά στο Κλίμα Ανοιχτού Κώδικα, μια ομάδα εταιρειών που από κοινού έχτισαν ένα «προανταγωνιστικό επίπεδο» μοντελοποίησης και δεδομένων που είναι παγκοσμίως διαθέσιμα και προσβάσιμα. Συμβάλλουμε επίσης ενεργά σε εξειδικευμένες πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην απαλλαγή από τον άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας «Επιστημονικοί στόχοι» (SBTi) και της πρωτοβουλίας “Transition Pathway Initiative” (TPI). Μια βασική επιδίωξη αυτών των πρωτοβουλιών και της Allianz είναι η ανάπτυξη (μακροπρόθεσμων) δεικτών επιδόσεων για το κλίμα σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και εργαλείων αξιολόγησης, για την παρακολούθηση της ευθυγράμμισης των χαρτοφυλακίων με τον στόχο του 1,5°C της συμφωνίας του Παρισιού. Για περισσότερες λεπτομέρειες ανατρέξτε στις ενότητες 2.2.3 και 4.3 της Έκθεσης Αειφορίας του Ομίλου 2021.
Γνωστοποίηση Άρθρου 4 του Κανονισμού της ΕΕ Sustainable Finance Regulation