Πιστωτικές κάρτες 
Τώρα μπορείτε να πληρώνετε λιγότερα ασφάλιστρα και να τα εξοφλείτε έως και σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις! 

Μάθετε περισσότερα
Νέος Εξουσιοδοτημένος Συνεργάτης Ευρωπαϊκής Πίστης-4
Το μοντέλο εξυπηρέτησής μας 
Ο Ασφαλιστικός μας Διαμεσολαβητής είναι πάντα δίπλα σας, για να σας βοηθά και για να σας καθοδηγεί, προκειμένου να σας εξασφαλίσει αυτό που επιθυμείτε, ιδιαίτερα τη δύσκολη στιγμή που θα τον χρειαστείτε.

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
25 Οκτωβρίου 2021

Ανθρώπινες σχέσεις και εντάσεις - Τι μας δίδαξε η πανδημία

Νικόλ Μητσάκου 
Συμβουλευτική Ψυχολόγος, MSc
Επικαιρότητα
Επικαιρότητα

Το φαινόμενο της πανδημίας έχει επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στις ζωές μας από το Μάρτιο του 2020, με εμφανή αντίκτυπο στο οικογενειακό, φιλικό, επαγγελματικό και κοινωνικό μας περιβάλλον. Η αναπάντεχη έλευση της υγειονομικής κρίσης μας βρήκε απροετοίμαστους και μας έφερε αντιμέτωπους με μία νέα πραγματικότητα, με κύρια πρόκληση τη διαχείριση της ισορροπίας μεταξύ επαφής και απόστασης, καθώς και τη διαχείριση του άγχους που προκαλεί το απρόβλεπτο και η αβεβαιότητα για το μέλλον.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σίγουρα αναδείχθηκαν και θετικές πτυχές που πιθανόν να μην είχαμε τον χρόνο να ανακαλύψουμε υπό άλλες συνθήκες και δόθηκε η ευκαιρία ανάπτυξης εναλλακτικών μεθόδων προσαρμογής στην αλλαγή, όπως για παράδειγμα η ενσωμάτωση του διαδυκτιακού τρόπου εργασίας.

Η πανδημία όμως πυροδότησε σε μεγάλο βαθμό και εντάσεις στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, οι οποίες εντάσεις συχνά καταλήγουν σε σοβαρά επιζήμιους ψυχικούς ή/και σωματικούς τραυματισμούς. Παράλληλα, ο εγκλεισμός και οι περιορισμοί διέγειραν συναισθήματα φόβου, άγχους, θλίψης ή και θυμού που δρουν κατά της ομαλής ανθρώπινης λειτουργικότητας. Απόρροια αυτής της συναισθηματικής σύγχυσης θα μπορούσε να είναι η αναγκαστική απομόνωση από αγαπημένα μας πρόσωπα, οι μειωμένες κοινωνικές επαφές, η διακοπή δραστηριοτήτων που μας απέφεραν χαρά και η γενικότερη αίσθηση περιορισμού της προσωπικής ελευθερίας. Η μη αξιόπιστη πληροφόρηση, η αδυναμία πρόσβασης σε ψυχοκοινωνική υποστήριξη, αλλά και οι οικονομικές δυσκολίες μπορούν επίσης να θεωρηθούν αίτια αύξησης εκδραματίσεων και στρες.   

Η αντιμετώπιση των συγκρούσεων που καλείται ο καθένας μας να διαχειριστεί, έρχεται μέσα από την ικανότητά του να βρίσκεται σε κατάσταση γαλήνης ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες και αυτό είναι κάτι που το καταφέρνουμε εφόσον έχουμε την επιθυμία και την πρόθεση να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση. 

Η συναισθηματική ένταση που προκάλεσε η πανδημία, ανέδειξε και συλλογικά διδάγματα:

  1. Συνειδητοποιήσαμε ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο.
  2. Εκτιμήσαμε τις μικρές χαρές και τα κεκτημένα μας.
  3. Επανατοποθετήσαμε τους στόχους μας.
  4. Μας δόθηκε η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το χρόνο προς όφελος της ανθρώπινης συνύπαρξης.

Τρόποι διαφύλαξης εντάσεων

Πολλές φορές μας είναι δύσκολο να πειστούμε για το ότι η αλλαγή στην ποιότητα των διαπροσωπικών μας επαφών μπορεί να ξεκινήσει από την επένδυση στην προσωπική εξέλιξη του εαυτού μας. Είναι εμπειρικά αποδεδειγμένο ότι αρκεί ένας για να μεταμορφώσει τη φύση του περίγυρού μας. Βασικοί τομείς στους οποίους μπορούμε να επικεντρωθούμε ούτως ώστε να ενισχύσουμε την προσωπική μας ανάπτυξη είναι οι εξής: 

 
Επικοινωνία
Η επικοινωνία αποτελεί θεμελιώδες κομμάτι της ανθρώπινης ευεξίας την οποία στερηθήκαμε σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας. Συνεπώς, η διατήρηση αυτής με τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής μας συμβάλλει αισθητά στην ψυχική μας ευφορία. Η οικογένεια, οι φίλοι ή οι συνάδελφοι μπορούν να λειτουργήσουν ως υποστηρικτικό δίκτυo. Εναλλακτικά, μπορούμε να απευθυνθούμε σε ειδικούς ψυχικής υγείας. Εκφράζοντας τα συναισθήματά μας ή τις τυχόν εσωτερικές συγκρούσεις, συχνά βρίσκουμε ανακούφιση και αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης προβληματικών καταστάσεων που μας απαλλάσσουν από την ψυχική δυσφορία που μας  έχει προκληθεί.
Ψυχική και σωματική φροντίδα
Η σωματική μας υγεία είναι αλληλένδετη με την ψυχική, καθώς συμβάλλει στη ρύθμιση των συναισθημάτων μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διασφαλίζουμε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής όσον αφορά την ποιότητα του ύπνου και της διατροφής. Στο πλαίσιο του δυνατού, μπορούμε να αφιερώνουμε χρόνο ξεκούρασης μέσα στην καθημερινότητα. Επιπλέον, η ένταξη της σωματικής άσκησης αποδεδειγμένα βοηθάει στον ψυχισμό μας με το να αυξάνει την αυτοπεποίθηση και να καταπολεμά την κατάθλιψη και το στρες.   
Δημιουργικότητα
Πέραν των καταστροφικών επιπτώσεων της πρωτόγνωρης δοκιμασίας της πανδημίας, δημιουργήθηκε χώρος για έμπνευση και υλοποίηση νέων έργων είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Ανακαλύπτοντας ανεξερεύνητες έως τώρα πτυχές του εαυτού μας και εντάσσοντας ευχάριστες δραστηριότητες στην καθημερινότητα, επαναπροσδιορίζουμε και ενδυναμώνουμε ικανότητες, όπως επίλυση προβλημάτων, ανάληψη προσωπικής ευθύνης και πρωτοβουλίας, αλλά και οργάνωση και ιεράρχηση προτεραιοτήτων.     
Έγκυρες πηγές πληροφόρησης 
Η πρωτόγνωρη δοκιμασία της πανδημίας εισήγαγε έναν βομβαρδισμό πληροφοριών από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι σημαντικό να φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε από έγκυρες πηγές σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν στο θέμα της πανδημίας, όπως και να οριοθετούμε το χρόνο έκθεσης σε αυτά, καθώς συχνά οδηγούν σε παραπληροφόρηση και εντείνουν το άγχος και το στρες. 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ