});
Πιστωτικές κάρτες 
Τώρα μπορείτε να πληρώνετε λιγότερα ασφάλιστρα και να τα εξοφλείτε έως και σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις! 

Μάθετε περισσότερα
Νέος Εξουσιοδοτημένος Συνεργάτης Ευρωπαϊκής Πίστης-4
Το μοντέλο εξυπηρέτησής μας 
Ο Ασφαλιστικός μας Διαμεσολαβητής είναι πάντα δίπλα σας, για να σας βοηθά και για να σας καθοδηγεί, προκειμένου να σας εξασφαλίσει αυτό που επιθυμείτε, ιδιαίτερα τη δύσκολη στιγμή που θα τον χρειαστείτε.

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
2 Φεβρουαρίου 2022

Κρίσεις πανικού - Πως τις ξεχωρίζουμε και πως τις διαχειριζόμαστε

Ασφάλεια Υγείας
Υγεία

Η ζωή έχει την καλή και την κακή της πλευρά, στιγμές χαράς αλλά και δυσκολίας. Το ζήτημα είναι πώς επιλέγουμε να «σκηνοθετήσουμε» το κάθε τι που βιώνουμε και σε ποιο βαθμό έχουμε την ικανότητα να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Υπάρχουν δυστυχώς όμως και καταστάσεις που υπερβαίνουν τον έλεγχό μας και εκεί χρειαζόμαστε βοήθεια. Μία από αυτές είναι οι κρίσεις πανικού, που δημιουργούν πολύ έντονα συναισθήματα, κυρίως πανικού και φόβου και ταυτόχρονα σωματοποιούνται, δίνοντας την αίσθηση σε αυτόν που βιώνει την διαταραχή ότι παθαίνει κάτι τόσο σοβαρό που απειλεί τη ζωή του. 

Ασφάλεια Υγείας
Τι είναι οι «Κρίσεις Πανικού»;

Στην ουσία η κρίση πανικού είναι αιφνίδια αίσθηση φόβου και απώλειας ελέγχου των καταστάσεων. Οι ειδικοί λένε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν μία κρίση πανικού κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που ζουν καθημερινά με αυτή τη διαταραχή η οποία επηρεάζει την κοινωνικότητά τους, τη σχέση τους με την οικογένεια, την επαγγελματική τους ζωή κ.ο.κ.

Γενικά η κρίση πανικού μπορεί να έχει διαφορετικά συμπτώματα από άνθρωπο σε άνθρωπο, υπάρχουν ωστόσο κάποια κοινά σημεία όπως ο έντονος φόβος για να μην συμβεί κάτι συγκεκριμένο ή για το θάνατο. Οι άνθρωποι που ζουν με τις κρίσεις πανικού αισθάνονται συχνά ότι παθαίνουν εγκεφαλικό ή καρδιακή ανακοπή και για αυτό προσφεύγουν σε νοσοκομεία και γιατρούς αναζητώντας βοήθεια. Διαπιστώνεται μέσω εξετάσεων ότι δεν υπάρχει κάτι παθολογικό και ότι πρόκειται για αγχώδη διαταραχή. Εκεί συνήθως ο ασθενής ηρεμεί μέχρι να έρθει η επόμενη κρίση πανικού.   

Ασφάλεια Υγείας
Ποια είναι τα συμπτώματα; 
Συμπτώματα που οι γιατροί καταγράφουν σε αυτές τις κρίσεις, πέρα από το ψυχολογικό-ψυχιατρικό πεδίο είναι σωματική κόπωση, εφίδρωση, αίσθημα δυσφορίας στην αναπνοή, αίσθημα πνιγμού, ταχυκαρδία, μούδιασμα, τρέμουλο, πόνος στην κοιλιακή χώρα, πόνο στο στήθος, τάση για λιποθυμία κ.α.  
Με δεδομένη την κακή ψυχολογία και τα σωματικά συμπτώματα που συνοδεύουν τις κρίσεις πανικού, οι περισσότεροι ασθενείς έχουν την τάση να απομονώνονται, καθώς φοβούνται το πώς θα διαχειριστούν την κρίση αν είναι μαζί με κόσμο και μακριά από χώρους που αισθάνονται ασφάλεια.  
Ασφάλεια Υγείας
Ποια η διαφορά από τις κρίσεις άγχους;
Οι κρίσεις άγχους συμβαίνουν όταν έχουμε πολλά στο μυαλό μας. Όταν οι υποχρεώσεις που έχουμε σε οικογενειακό ή επαγγελματικό επίπεδο μας δημιουργούν άγχος, κυρίως όταν ένα συγκεκριμένο θέμα διαρκεί καιρό και δεν ολοκληρώνεται. Αντιθέτως, οι κρίσεις πανικού είναι σύντομες, απότομες και διαρκούν μερικές ώρες. Πως καταλαβαίνουμε τη διαφορά μεταξύ μιας κρίσης άγχους και μιας κρίσης πανικού; Οι κρίσεις άγχους προκαλούν σφίξιμο στους μύες και το σαγόνι, δημιουργούν διαταραχή ύπνου, κούραση, κόπωση και ζαλάδες. 
Όταν αυτά τα συμπτώματα φτάσουν στο σημείο να εμποδίζουν την ομαλή καθημερινότητά και λειτουργικότητά μας, πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια από έναν ειδικό. Στην περίπτωση μιας κρίσης πανικού τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι συνήθως πόνοι στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, τρέμουλο, ναυτία & εφίδρωση. 
Ασφάλεια Υγείας
Η φροντίδα των ειδικών

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσει κανείς αυτό που του συμβαίνει είναι να ζητήσει τη βοήθεια ενός ψυχολόγου ή ενός ψυχιάτρου. Πρέπει να βρει έναν ειδικό που θα τον εμπιστευτεί για να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα και να μετριάσει τις κρίσεις ή ακόμα και να τις εξαλείψει. Το δεύτερο βήμα είναι να αποδεχτεί το πρόβλημα και γιατί όχι να το μοιραστεί με δικούς του ανθρώπους που ενδεχομένως μέσα από τη στάση τους να τον βοηθήσουν. Άλλωστε, πολλοί άνθρωποι βγαίνουν μέσα από τις κρίσεις πανικού ή μαθαίνουν να τις ελέγχουν. 



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ