Πιστωτικές κάρτες 
Τώρα μπορείτε να πληρώνετε λιγότερα ασφάλιστρα και να τα εξοφλείτε έως και σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις! 

Μάθετε περισσότερα
Νέος Εξουσιοδοτημένος Συνεργάτης Ευρωπαϊκής Πίστης-4
Το μοντέλο εξυπηρέτησής μας 
Ο Ασφαλιστικός μας Διαμεσολαβητής είναι πάντα δίπλα σας, για να σας βοηθά και για να σας καθοδηγεί, προκειμένου να σας εξασφαλίσει αυτό που επιθυμείτε, ιδιαίτερα τη δύσκολη στιγμή που θα τον χρειαστείτε.

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
14 Φεβρουαρίου 2023

Πληθωρισμός - Αίτια εμφάνισης και τρόποι αντιμετώπισης

Επικαιρότητα
Επικαιρότητα

Για να καταπολεμήσει μια κοινωνία και μια οικονομία τον πληθωρισμό που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της πρέπει αρχικά οι πολίτες της, εμείς όλοι δηλαδή, να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις του αλλά και την προσέλευσή του.  
 
Ο πληθωρισμός σε μια οικονομία σημαίνει ότι το νόμισμα που χρησιμοποιεί αρχίζει και χάνει την αξία του σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο με αποτέλεσμα να υπάρχει πτώση στην αγοραστική δύναμη του κοινού. 

Οι αιτίες ενός πληθωρισμού ποικίλουν ανάλογα την περίπτωση. Για παράδειγμα η αύξηση της ζήτησης αγαθών και ο υπερκαταναλωτισμός μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού σε μια χώρα. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η γενική αύξηση των τιμών στην οικονομία η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, να εφαρμόσει μέτρα περιορισμού στη νομισματική πολιτική της και να δώσει κίνητρα στον κόσμο έτσι ώστε να συντηρήσει τις καταθέσεις και τις αποταμιεύσεις του (π.χ. αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις των τραπεζών). 

Σήμερα στην Ευρώπη έχει αναπτυχθεί ένας τελείως διαφορετικός πληθωρισμός που οφείλεται κυρίως στην άνοδο του κόστους (ζωής, παραγωγής, κεφαλαίων). Μια δύσκολη, περίπλοκη και μακροχρόνια περίπτωση πληθωρισμού, η αντιμετώπιση της οποίας απαιτεί άνοδο της παραγωγικότητας, τεχνολογικές βελτιώσεις, μείωση των συντελεστών έμμεσης φορολογίας, των δανειακών κεφαλαίων, των τιμών εισαγόμενων πρώτων υλών και φυσικά αύξηση των επενδύσεων.   

Με άλλα λόγια η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου (βασικών πρώτων υλών για όλες τις χώρες της Ευρώπης) σε συνδυασμό με την πτώση της παραγωγικότητας αλλά και των επενδύσεων την περίοδο πανδημίας και έξαρσης του Covid-19 δημιούργησαν αυτό τον πληθωρισμό ο οποίος στη χώρα μας σταθεροποιήθηκε στο 10%.   

Τι σημαίνει 10% πληθωρισμός σε μια οικονομία;

Σε περιόδους σαν αυτή που βιώνουμε σήμερα, που ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 10% και το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις είναι 0,03% το τρίμηνο, και μάλιστα με 15% φόρο, το να έχουμε τις καταθέσεις μας μακροχρόνια στην τράπεζα ισοδυναμεί, με τα σημερινά δεδομένα, με μείωση της αγοραστικής αξίας των χρημάτων μας έως και 45% σε βάθος τετραετίας. Οι καταθέσεις δηλαδή χάνουν την αγοραστική τους αξία λόγω του πληθωρισμού.  
 
Αποτελεί λοιπόν απόλυτα λογικό τα τελευταία χρόνια τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους στην παραγωγή πράσινης ενέργειας αλλά και στη δημιουργία νέων τεχνολογιών με σκοπό να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό κόστους που έχει δημιουργηθεί εστιάζοντας στην προέλευσή του.  

Πληθωρισμός - Τρόποι αντιμετώπισης

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς γι’ αυτό; 

Να υιοθετήσουμε την κατανάλωση πράσινης ενέργειας και χρήση νέων τεχνολογιών, να υποστηρίξουμε το έργο και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες της εκάστοτε κυβέρνησης και γιατί όχι, να τοποθετήσουμε τις αποταμιεύσεις μας σε ένα ασφαλιστικό-επενδυτικό πρόγραμμα χαμηλού/μεσαίου ρίσκου, προσδοκώντας, μέσω των μελλοντικών αποδόσεων, να αντισταθμίσουμε τις απώλειες που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός στην αγοραστική μας δύναμη.



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ