Πιστωτικές κάρτες 
Τώρα μπορείτε να πληρώνετε λιγότερα ασφάλιστρα και να τα εξοφλείτε έως και σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις! 

Μάθετε περισσότερα
Νέος Εξουσιοδοτημένος Συνεργάτης Ευρωπαϊκής Πίστης-4
Το μοντέλο εξυπηρέτησής μας 
Ο Ασφαλιστικός μας Διαμεσολαβητής είναι πάντα δίπλα σας, για να σας βοηθά και για να σας καθοδηγεί, προκειμένου να σας εξασφαλίσει αυτό που επιθυμείτε, ιδιαίτερα τη δύσκολη στιγμή που θα τον χρειαστείτε.

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
6 Σεπτεμβρίου 2023

6 συμβουλές για ομαλή επιστροφή των παιδιών στο σχολείο

Ασφάλεια Παιδιού
Παιδί

Η επιστροφή στο σχολείο είναι μία μεταβατική περίοδος τόσο για τα παιδιά μας, όσο και για εμάς και για αυτό πρέπει να προσαρμοστούμε όσο γίνεται πιο εύκολα και ανώδυνα στην επάνοδό μας στην κανονικότητα μετά από τις διακοπές.  

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όσο δύσκολο είναι για εμάς το γεγονός ότι οι διακοπές μας τελειώνουν, τόσο δύσκολο είναι και για τα παιδιά μας. Επειδή όμως δεν επιλέγουμε ποτέ να έχουμε απαισιόδοξη οπτική, αλλά βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, οπλιζόμαστε με τη θετική μας ενέργεια για να ξεκινήσουμε μία νέα περίοδο που θα είναι αφορμή για νέα βήματα και εμπειρίες. 
 
Πώς μπορούμε λοιπόν να προετοιμάσουμε ψυχολογικά τα παιδιά μας ώστε η προσαρμογή τους στη σχολική καθημερινότητα να γίνει χωρίς στεναχώρια και άγχος;

  1. Τα παιδιά είναι πολύ έξυπνα και συχνά αντιλαμβάνονται καταστάσεις και συναισθήματα χωρίς να χρειαστεί να τους τα εξηγήσουμε. Αν λοιπόν εμείς έχουμε πέσει σε θλίψη μετά τις διακοπές, το μόνο σίγουρο είναι ότι πρώτον, θα το καταλάβουν και δεύτερον, θα τους μεταδώσουμε το συναίσθημα. Και επειδή αυτό δεν το θέλουμε, κοιτάμε πρώτα να διορθώσουμε τον εαυτό μας και τον τρόπο που εμείς αντιμετωπίζουμε την επιστροφή στη δουλειά. Φροντίζουμε πριν τελειώσουν οι διακοπές να συζητήσουμε με τα παιδιά για την επάνοδο στο σχολείο, να τους θυμίσουμε πράγματα  που αγαπούν να κάνουν και να κάνουμε μαζί τους σχέδια. Λόγου χάρη αν το παιδί μας κάνει μία δραστηριότητα που του αρέσει πολύ όπως ένα μουσικό όργανο ή ένα άθλημα, του θυμίζουμε ότι θα ξεκινήσει και πάλι να κάνει κάτι που το γεμίζει χαρά. Αν το παιδί μας πάλι θέλει να ξεκινήσει κάτι που θα του προσφέρει χαρά, είναι η ώρα να το προγραμματίσουμε για να ξεκινήσει τη νέα χρονιά με ανυπομονησία.
  2. Τα παιδιά πρέπει να έχουν τον προσωπικό τους χώρο. Το χώρο που διαβάζουν, που παίζουν και ξεκουράζονται. Μία καλή αφορμή λοιπόν να κάνουμε μία ανανέωση, μικρή ή μεγάλη σε αυτόν τον χώρο, είναι λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μπορούμε να το ρωτήσουμε πως θα ήταν το δωμάτιο του καλύτερο και τι θα το βοηθούσε. Από μία μικρή πινελιά, όπως ένα καινούριο φωτιστικό ή μία αλλαγή του χρώματος των τοίχων, είναι πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και τα οποία θα φτιάξουν την ψυχολογία των παιδιών μας. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα προσαρμοστεί πιο εύκολα ξανά στο χώρο του γραφείου του στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.
  3. Επειδή στις διακοπές ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα που είχαμε όσον αφορά τον ύπνο και τη διατροφή, είναι καλό τουλάχιστον 5 μέρες πριν την έναρξη του σχολείου τα παιδιά να μπουν σε μία κανονικότητα. Δημιουργούμε λοιπόν από την αρχή τη ρουτίνα του χειμώνα, που σημαίνει τρώμε το βραδινό την ώρα που πρέπει, κάνουμε μπάνιο την ώρα που πρέπει και ξαπλώνουμε στο κρεβάτι. Ένα παιδί που δεν κοιμάται τουλάχιστον 8 ώρες δεν είναι ξεκούραστο. Ταυτόχρονα, φροντίζουμε να επανέλθουμε και στη σωστή διατροφή, διότι συνήθως κατά την περίοδο των διακοπών, καταναλώνουμε πιο λιπαρές τροφές.
  4. Αν τα παιδιά μας είναι αρκετά μικρά π.χ. β’ δημοτικού, φροντίζουμε λίγες μέρες πριν το σχολείο να τα φέρουμε και πάλι σε επαφή με φίλους από το τμήμα τους. Αν είναι μεγαλύτερα σε ηλικία τους υπενθυμίζουμε ότι όπως εμείς θα δούμε τους συναδέλφους μας στη δουλειά, έτσι και αυτά θα ξαναβρούν τις παρέες τους.
  5. Συζητάμε για τα όρια που πρέπει να μπουν σε ότι αφορά βιντεοπαιχνίδια, τηλεόραση, ενασχόληση με έξυπνες συσκευές και παιχνίδι.
  6. Τι δεν πρέπει να κάνουμε; Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούμε απειλή ή εκφοβισμό, ώστε να τα πείσουμε να πάνε σχολείο. Επίσης στον αντίποδα δεν πρέπει να ωραιοποιούμε και τις καταστάσεις. Πρέπει να κάνουμε συζήτηση με τα παιδιά μας σε ρεαλιστικό επίπεδο, ούτως ώστε να μπορέσουμε να τα βοηθήσουμε να διαχειριστούν όποια δυσκολία τους προκύψει. Ακούμε πάντα με προσοχή τους φόβους και την αγωνία των παιδιών, χωρίς να προσπαθούμε να τα κρίνουμε. Προσπαθούμε να καταλάβουμε πως νιώθουν και τους λέμε πως είμαστε εδώ για να τα βοηθήσουμε.

Αυτό που σαν γονείς δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε είναι πως στις βασικές μας προτεραιότητες είναι το παιδί μας να είναι ευτυχισμένο. Η ψυχολογία του παιδιού παίζει καθοριστικό ρόλο στη γενικότερη πορεία στη ζωή του και σίγουρα και στην απόδοσή του στο σχολείο. Για αυτό και δεν πρέπει να αμελούμε να του δείχνουμε ότι στο τέλος της ημέρας και της σχολικής χρονιάς, ότι και να γίνει, ότι βαθμούς και να πάρει, η αγάπη μας για αυτό δεν αλλάζει. 

Καλή σχολική χρονιά! 

Η Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη στέκεται δίπλα στο ρόλο που έχετε ως γονείς και σας βοηθά να εξασφαλίσετε στα παιδιά σας ένα λαμπρό μέλλον. Εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες. 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΓΟΝΕΑΣ
ΔΩΡΕΑΝ

Βρήκαμε τον τρόπο να εξασφαλίζετε δωρεάν ψώνια στην οικογένειά σας και να πληρώνετε λιγότερα ασφάλιστρα!

Καταχωρήστε τα μηνιαία έξοδά σας ανά κατηγορία και υπολογίστε ενδεικτικά τη μείωση που μπορείτε να έχετε στα ασφάλιστρά σας!

  • SUPER MARKET
    €/Μήνα
  • ΚΑΥΣΙΜΑ
    €/Μήνα
  • ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ
    €/Μήνα
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ
    €/Μήνα
  • ΛΟΙΠΑ ΕΞΟΔΑ
    €/Μήνα
ΜΕΙΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟΥ
{{output}}€
/Έτος


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ