Μέχρι να πάρουμε την άδεια ή τις άδειες του καλοκαιριού, οι περισσότεροι από εμάς ζούμε και εργαζόμαστε στις πόλεις της Ελλάδας που τους καλοκαιρινούς μήνες κυριολεκτικά «βράζουν» κατά περιόδους.
Και όταν λέμε «βράζουν», εννοούμε ότι καταγράφουν σοβαρά υψηλές θερμοκρασίες που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν και τους δύο βαθμούς κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιοχής. Αυτό παρατηρείται λόγω των κτηρίων, των δρόμων και των υποδομών στα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα, που τείνουν να απορροφούν και να διατηρούν περισσότερη θερμότητα, σε σχέση με άλλες πράσινες περιοχές, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες.
Ένα φαινόμενο που η υπηρεσία για το περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης το έχει ονομάσει “αστική θερμονησίδα” και που όπως φαίνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο τα επόμενα χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες όπως τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.
Υπάρχει τρόπος να καταπολεμηθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο;
Με τη δημιουργία περισσότερων πράσινων χώρων δροσιάς και νερού στα αστικά κέντρα το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να εξασθενήσει. Μια προσέγγιση που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος συστήνει στα κράτη μέλη να υιοθετήσουν το συντομότερο για το καλό των πολίτων.
Μέχρι όμως να φτιαχτούν αυτά τα πάρκα εμείς τι κάνουμε; Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ακραίες θερμοκρασίες στις πόλεις μας;
Ακολουθούν 6 + 1 Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του καύσωνα: