Από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι τις αρχές του νέου έτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, η τροχαία βεβαίωσε στους ελληνικούς δρόμους 1219 πρόστιμα σε οδηγούς που δεν είχαν ασφαλισμένα το οχήματα τους.
Αυτό σημαίνει ότι τα μπλόκα της αστυνομίας εντόπιζαν κάθε εβδομάδα κατά μέσο όρο 250 οχήματα που δεν είχαν την υποχρεωτική από το νόμο ασφάλιση αστικής ευθύνης.

Γιατί η ασφάλιση τον οχημάτων είναι υποχρεωτική από το νόμο;
Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, τα ανασφάλιστα οχήματα στη χώρα μας υπολογίζονται περίπου στα 500.000 όταν ο συνολικός στόλος ασφαλισμένων οχημάτων είναι περίπου 5.5 εκατ. (Στατιστική Επετηρίδα Ασφάλισης Αυτοκινήτων 2021).
Στη χώρα μας υπάρχουν εκατομμύρια οχήματα επαγγελματικής και ιδιωτικής χρήσης που μετακινούνται καθημερινά στους Ελληνικούς δρόμους, προκειμένου να εξυπηρετούν τις ανάγκες μας είτε αυτές αφορούν τη μετακίνησή μας, είτε τη μεταφορά αγαθόν για να υποστηριχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, τα ανασφάλιστα οχήματα υπολογίζονται περίπου στα 500.000 όταν ο συνολικός στόλος ασφαλισμένων οχημάτων είναι περίπου 5.5 εκατ. (Στατιστική Επετηρίδα Ασφάλισης Αυτοκινήτων 2021).

Τι θα συμβεί αν η τροχαία εντοπίσει το όχημα μας ανασφάλιστο;
Στην περίπτωση παραλαβής σχετικού ειδοποιητηρίου ότι μετά από διασταύρωση πληροφοριών το όχημα μας έχει εντοπιστεί ανασφάλιστο , ο κάτοχος του οχήματος είναι υποχρεωμένος να αποδείξει εντός 8 ημερών ότι το εν λόγω όχημα είναι ασφαλισμένο. Διαφορετικά, αν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, θα πρέπει να το ασφαλίσει και να πληρώσει παράλληλα παράβολο 250 ευρώ. Αν δεν συμμορφωθεί με τα ανωτέρω, στον κάτοχο επιβάλλεται εκ νέου πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, το οποίο συνδυάζεται με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Αναφορικά με τις διοικητικές κυρώσεις προβλέπεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης, αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος, αλλά και των πινακίδων του. Τα πράγματα, όμως, είναι ακόμη πιο σοβαρά στην περίπτωση που το ανασφάλιστο όχημα έχει εμπλακεί σε ατύχημα. Τότε, η αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας φτάνει στα δύο χρόνια. Στην περίπτωση που ο κάτοχος αμελήσει τα παραπάνω και κυκλοφορήσει ξανά, η χρονική διάρκεια αφαίρεσης των παραπάνω φτάνει στα τρία χρόνια.
Η αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων συνοδεύεται παράλληλα από χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής. Για τα ΙΧΕ το ποσό ανέρχεται στα 500 ευρώ, για τα δίκυκλα στα 250 ευρώ, ενώ για τα λεωφορείο και τα φορτηγά Δημόσιας Χρήσης στα 1.000 ευρώ. Ο οδηγός αντιμετωπίζει παράλληλα και ποινή φυλάκισης από δύο μήνες έως ένα (1) χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ, σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.
Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής, καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ

Βρήκαμε τον τρόπο να πληρώνετε λιγότερα ασφάλιστρα για το όχημά σας στην Ευρωπαϊκή Πίστη!
Καταχωρήστε τα μηνιαία έξοδά σας ανά κατηγορία και υπολογίστε ενδεικτικά τη μείωση που μπορείτε να έχετε στα ασφάλιστρά σας!
Ελάτε σήμερα σε επαφή μαζί μας

- 1
- 2
