Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, προειδοποιούν για ένα αβέβαιο μέλλον, αν δεν υπάρξουν “πράσινες” ενέργειες με στόχο τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της καταστροφής του περιβάλλοντος. Μία από αυτές τις ενέργειες είναι η μείωση των αποβλήτων και η μετάβαση σε μία πιο κυκλική οικονομία, με υπεύθυνη δράση στον τομέα της παραγωγής και της κατανάλωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, από τις 20 έως τις 28 Νοεμβρίου πραγματοποιείται η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων, που έχει ως στόχο να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ ατόμων ή ομάδων, προκειμένου να υπάρξει προσανατολισμός σε ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές που θα οδηγήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
To 2021 οι δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων εστιάζονται στο τρίπτυχο:
Mείωση Αποβλήτων
Eπαναχρησιμοποίηση Αντικειμένων
Aνακύκλωση Υλικών
Ο ανθρώπινος παράγοντας
Αν δεν αλλάξουμε συνήθειες, τις επόμενες δεκαετίες η ποιότητα της ζωής μας θα αλλάξει δραματικά και σε μεγάλο βαθμό θα είμαστε υπεύθυνοι για αυτή την αλλαγή. Η τέταρτη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος που δημοσιεύτηκε το 2021, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι για τα ακραία φυσικά φαινόμενα τα αίτια είναι ανθρωπογενή. Σχολιάζοντας μάλιστα τα όσα αναφέρονται, ο καθηγητής Dave Reay, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής του Εδιμβούργου, αναφέρει ότι «όσοι διαβάζουν αυτή την έκθεση θα πρέπει να έχουν ανατριχιάσει. Καθορίζει πού βρισκόμαστε τώρα και πού κατευθυνόμαστε με την κλιματική αλλαγή: σε ένα λάκκο τον οποίο ακόμα σκάβουμε».
Τα γεγονότα δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν θα μας χτυπήσει απλά την πόρτα, αλλά θα την γκρεμίσει. Για αυτό και θα έπρεπε να έχουμε ήδη δράσει σαν άτομα, σαν κοινωνίες, σαν επιχειρήσεις, σαν δήμοι, σαν σχολεία κ.ο.κ. υιοθετώντας μια πιο πράσινη στάση ζωής.
Σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο τα κράτη προσπαθούν να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν τον κίνδυνο. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο που από τις 7 Οκτωβρίου του 2020 στην ελληνική νομοθεσία ενσωματώθηκαν οι κοινοτικές οδηγίες 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου που αφορούν στη μεταφορά μη επικίνδυνων αποβλήτων και προβλέπουν την ασφαλιστική κάλυψη ύψους 100.000 ευρώ το χρόνο.