Πιστωτικές κάρτες 
Τώρα μπορείτε να πληρώνετε λιγότερα ασφάλιστρα και να τα εξοφλείτε έως και σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις! 

Μάθετε περισσότερα
Νέος Εξουσιοδοτημένος Συνεργάτης Ευρωπαϊκής Πίστης-4
Το μοντέλο εξυπηρέτησής μας 
Ο Ασφαλιστικός μας Διαμεσολαβητής είναι πάντα δίπλα σας, για να σας βοηθά και για να σας καθοδηγεί, προκειμένου να σας εξασφαλίσει αυτό που επιθυμείτε, ιδιαίτερα τη δύσκολη στιγμή που θα τον χρειαστείτε.

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
8 Σεπτεμβρίου 2022

Νέα δεδομένα στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

Ασφάλεια Οικογένειας
Οικογένεια

Το μητρικό ένστικτο και η μητρότητα, είναι γνωστό ότι δεν έχουν ηλικία. 
Όταν μιλάμε για μητρότητα, σημασία δεν έχει πόσο είσαι, αλλά πόσο έτοιμη αισθάνεσαι και πόσα μπορείς να προσφέρεις σε ένα νέο πλάσμα.  

Σύμφωνα με το νέο Νόμο 4958 που ρυθμίζει το πλαίσιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 21 Ιουλίου 2022, αλλάζουν μια σειρά από παράμετροι, δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες που θέλουν να γίνουν μαμάδες, με την πιο βασική διαφοροποίηση να συναντάται στην αύξηση του ηλικιακού ορίου των γυναικών που μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδικασία της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από τα 50 έτη στα 54.  

Άλλωστε, και σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν στο https://ec.europa.eu/eurostat/cache/digpub/demography/bloc-2b.html?lang=en, από το 2001 έως το 2020 το ποσοστό των γεννήσεων σε μητέρες ηλικίας 40 ετών και άνω υπερδιπλασιάστηκε και από 2,4% έφτασε στο 5,5%.
Μάλιστα, το ποσοστό των γεννήσεων από μητέρες ηλικίας τουλάχιστον 40 ετών, αυξήθηκε σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το 2020 το μεγαλύτερο ποσοστό βρέθηκε στην Ισπανία (10,2% του συνόλου των γεννήσεων). Ακολουθούν η Ιρλανδία και η Ιταλία (8,8%), η Ελλάδα (8,4%) και η Πορτογαλία (8,0%). Σε αντιδιαστολή, το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Ρουμανία και στη Σλοβακία (3,4%). 

Αξίζει να σημειωθεί πως στη χώρα μας σημειώνεται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μαμάδων άνω των 40 ετών. Για το λόγο αυτό η Εθνική Αρχή Ιατρικών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (https://eaiya.gov.gr/), βλέποντας τις πραγματικές ανάγκες για τεκνοποίηση μέσα από τις αιτήσεις των γυναικών για τις χορηγήσεις αδειών, εισηγήθηκε στο Υπουργείο Υγείας να εφαρμόζεται η ιατρική αυτή μέθοδος σε γυναίκες έως 54 ετών. Μέσα από την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προέρχεται το 6,4% των συνολικά 83.763 γεννήσεων στην Ελλάδα (στοιχεία 2019). 

Τι άλλο προβλέπει ο νέος νόμος:

  1. Αλλάζει ο χαρακτήρας της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στην ουσία μέχρι τώρα ο Νόμος επέτρεπε να καταφύγουν στη μέθοδο αυτή γυναίκες με ιατρικά προβλήματα που δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά και γυναίκες που θα μετέδιδαν κάποια νόσο στα παιδιά τους. Πλέον η Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή καθιερώνεται ως εναλλακτική σε σχέση με τη φυσική αναπαραγωγή και καθιερώνεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων (κοινωνική κρυοσυντήρηση), προκειμένου να μπορεί μια γυναίκα να αποκτήσει παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία.
  2. Καταργείται το ανώτατο όριο διάρκειας της κρυοσυντήρησης που ήταν είκοσι χρόνια.
  3. Μία γυναίκα μπορεί να καταθέσει μη γονιμοποιημένο υλικό για κρυοσυντήρηση χωρίς πλέον τη συναίνεση συζύγου ή ατόμου με το οποίο έχει συναφθεί σύμφωνο συμβίωσης.
     

Όλα τα παραπάνω σηματοδοτούν πως όσο οι κοινωνίες και οι ανάγκες αλλάζουν, τόσο μεταβάλλονται και τα κανονιστικά πλαίσια που έρχονται να ρυθμίσουν τη ζωή μας, με στόχο να δημιουργήσουν ιδανικότερες συνθήκες για τους πολίτες του κόσμου.

Αυτό που δεν μεταβάλλεται όμως, όσα χρόνια κι αν περάσουν, είναι ανάγκη προστασίας των παιδιών από την πρώτη στιγμή με μια ασφάλεια ζωής, η οποία δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για το μέλλον τους.



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ