Πιστωτικές κάρτες 
Τώρα μπορείτε να πληρώνετε λιγότερα ασφάλιστρα και να τα εξοφλείτε έως και σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις! 

Μάθετε περισσότερα
Νέος Εξουσιοδοτημένος Συνεργάτης Ευρωπαϊκής Πίστης-4
Το μοντέλο εξυπηρέτησής μας 
Ο Ασφαλιστικός μας Διαμεσολαβητής είναι πάντα δίπλα σας, για να σας βοηθά και για να σας καθοδηγεί, προκειμένου να σας εξασφαλίσει αυτό που επιθυμείτε, ιδιαίτερα τη δύσκολη στιγμή που θα τον χρειαστείτε.

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
29 Νοεμβρίου 2022

Οδηγός επενδυτικών προγραμμάτων - Γιατί αξίζει να το σκεφτούμε;

Ιδιωτική Σύνταξη
Σύνταξη - Αποταμίευση

Όλοι μας, ανεξαιρέτως ηλικίας, έχουμε μακροχρόνιους οικονομικούς στόχους συνήθως για να καλύψουμε ανάγκες  όπως τα δίδακτρα σπουδών των παιδιών μας, τη σύνταξή μας ή να αποπληρώσουμε ένα δάνειο. Πώς όμως μπορούμε να επιτύχουμε αυτό τον στόχο μόνο από τον μισθό μας; Πώς μπορούμε να αυξήσουμε ένα αρχικό κεφάλαιο χωρίς να ρισκάρουμε τις αποταμιεύσεις μας και χωρίς να έχουμε ιδιαίτερες γνώσεις σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και το «εμπόριο» χρήματος; 

Τα επενδυτικά, αποταμιευτικά ασφαλιστικά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιριών υπάρχουν για να καλύψουν αυτή την ανάγκη, καθώς είναι ασφαλιστήρια συμβόλαια Ζωής που αποζημιώνουν τους δικαιούχους του συμβολαίου, όταν και αν το ασφαλισμένο πρόσωπο χάσει τη ζωή του λειτουργώντας παράλληλα και ως επενδυτικά προϊόντα αξιοποιώντας τα ασφάλιστρα που πληρώνει ο ασφαλισμένος σε ετήσια ή μηνιαία βάση.

Ουσιαστικά, ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώνει κάθε μήνα τα ασφάλιστρά του με τα οποία αγοράζει νέα μερίδια (units) στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της ασφαλιστικής εταιρίας, κάθε φορά σε διαφορετική τιμή διάθεσης. Αυτή η συνέπεια στις αγορές μεριδίων όπως επίσης και η «ποικιλία» στις τιμές δημιουργεί πολύ υψηλές πιθανότητες το ποσό που θα αποδοθεί στη λήξη του συμβολαίου να είναι αισθητά μεγαλύτερο από το συνολικό κεφάλαιο που έχει επενδυθεί όλα αυτά τα χρόνια. 

Σε περιόδους σαν αυτή που βιώνουμε σήμερα, που ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 11,3% και το μέσο επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις είναι 0,03% το τρίμηνο και μάλιστα με 15% φόρο, το να έχουμε τις καταθέσεις μας μακροχρόνια στην τράπεζα ισοδυναμεί με τα σημερινά δεδομένα σε μείωση της αγοραστικής αξίας των χρημάτων μας ως και 45% σε βάθος τετραετίας. Οι καταθέσεις μας χάνουν δηλαδή την αγοραστική τους αξία λόγω του πληθωρισμού. Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Να τα αξιοποιήσουμε μέσα από ένα ασφαλιστικό-επενδυτικό πρόγραμμα χαμηλού/μεσαίου ρίσκου προσδοκώντας μέσω των μελλοντικών αποδόσεων να αντισταθμίσουμε τις απώλειες που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός στην αγοραστική μας δύναμη. 
 
Στην περίπτωση που επιλέξουμε ένα επενδυτικό πρόγραμμα για να τοποθετήσουμε το κεφάλαιό μας, Asset Managers ή Fund Managers αναλαμβάνουν τη διαχείριση των χρημάτων μας τοποθετώντας τα στις διεθνείς αγορές για λογαριασμό μας, συνήθως σε ομόλογα κρατών & πιστωτικών ιδρυμάτων, μετοχές και κινητές αξίες εισηγμένες σε διεθνή χρηματιστήρια, μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων & συνάλλαγμα (νομίσματα) φροντίζοντας για τη διασπορά του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου με βάση τον επενδυτικό κίνδυνο (χαμηλό, μεσαίο ή υψηλό). 

Ιδιωτική Σύνταξη

Τι θα πει επενδυτικός κίνδυνος;

Ο επενδυτικός κίνδυνος είναι ο βασικός παράγοντας που καθορίζει το ύψος ή το βάθος μιας επένδυσης και για αυτό τον λόγο υπάρχουν κλίμακες οι οποίες ορίζουν το ύψος του επενδυτικού ρίσκου. Ανάλογα με το επενδυτικό προφίλ του υποψήφιου προς ασφάλιση επιλέγεται προϊόν που ο βαθμός επενδυτικού κινδύνου να ταιριάζει στο προφίλ του. Σε μια κλίμακα από το 1 έως το 7, όσο πιο κοντά στο 1 βρίσκεται ένα επενδυτικό πρόγραμμα τόσο πιο αμυντικό-συντηρητικό θεωρείται και έχει χαμηλή προσδοκία υψηλών αποδόσεων, αλλά και χαμηλό επενδυτικό κίνδυνο. Αντίθετα, όσο πιο κοντά στο 7 βρίσκεται, τόσο πιο επιθετικό είναι με αντίστοιχα μεγάλη προσδοκία για υψηλές αποδόσεις και ανάλογα υψηλό επενδυτικό κίνδυνο. Με βάση αυτή την κλίμακα, τα επενδυτικά προγράμματα που παρέχουν πολλές ασφαλιστικές εταιρίες κινούνται από το 3 έως το 5, έχοντας μια μεσαίου κινδύνου επενδυτική στρατηγική. Σε κάθε πρόγραμμα επένδυσης/αποταμίευσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα ελάχιστο διαχειριστικό ετήσιο κόστος, όπως επίσης και μια επιβάρυνση που αφορά το «δικαίωμα συμβολαίου» της ασφαλιστικής εταιρίας που αφορά τα λειτουργικά της έξοδα.   

Ιδιωτική Σύνταξη

Πού μπορούμε να απευθυνθούμε;

Επειδή τα συγκεκριμένα προγράμματα απαιτούν βασικές γνώσεις προώθησης επενδυτικών προϊόντων, οι ειδικοί στους οποίους μπορούμε να απευθυνθούμε είναι οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές με πιστοποιητικό Δ της ΤτΕ. Πιστοποίηση η οποία διαφέρει από το πιστοποιητικό Α, η οποία αφορά τη γενική άδεια ασκήσεων επαγγέλματος ενός Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή. Ένα πιστοποιητικό που καλό θα ήταν να ζητάμε πριν εμπιστευτούμε έναν επαγγελματία στη λήψη ενός επενδυτικού/αποταμιευτικού προγράμματος. Επίσης, ασφαλιστική εταιρία και Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής κατά τη διάρκεια ενημέρωσης και σύναψης του συμβολαίου υποχρεούνται να μας προσκομίσουν ενημερωτικό υλικό (έντυπα ή ηλεκτρονικά), το οποίο αφορά γενικές και ειδικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, να προχωρήσουν σε ανάλυση των αναγκών μας, να αξιολογήσουν την καταλληλότητά μας συμπληρώνοντας σχετικό ερωτηματολόγιο, να μας κάνουν προσυμβατική ενημέρωση και φυσικά να μας δώσουν σχετική προσφορά. Όλα τα παραπάνω δεν είναι οδηγίες και κανόνες που εναπόκεινται στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε επαγγελματία, αλλά βασικές υποχρεώσεις σύμφωνα με το νόμο 4583/2018 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων (IDD).     



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ