Ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για ένα Συνταξιοδοτικό πρόγραμμα

Η Ιδιωτική Σύνταξη εξασφαλίζει το μέλλον μας!
Το ασφαλιστικό σύστημα αλλάζει ραγδαία και ο μέχρι τώρα αναδιανεμητικός του χαρακτήρας δεν φαίνεται πλέον να αποδίδει.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μειώσεις σε κύριες και σε επικουρικές συντάξεις, αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, αλλά και αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης.
Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας, γεννάται ένα πολύ μεγάλο ερώτημα: «Θα πάρω σύνταξη; Και αν πάρω, θα είναι ικανό το ποσό αυτό να καλύπτει τις ανάγκες μου»;
Μονόδρομος σε όλα τα ανωτέρω είναι η απόκτηση ενός ιδιωτικού προγράμματος συνταξιοδότησης, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά της κρατικής σύνταξης.
Ένα ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα αποτελεί έναν προσοδοφόρο τρόπο αποταμίευσης σε σύγκριση με τις αποδόσεις που προσφέρουν οι τράπεζες. Παράλληλα, δεν υπάρχει ο φόβος μείωσης της σύνταξης ή μετατόπισης της ηλικίας κατά την οποία θα λάβετε τη σύνταξη, καθώς από την πρώτη στιγμή της σύναψης του συνταξιοδοτικού συμβολαίου, επιλέγετε εσείς τόσο το ποσό της σύνταξης όσο και την ηλικία συνταξιοδότησης.
Σκεφτείτε ένα συγγενικό σας πρόσωπο που έχει συνταξιοδοτηθεί. Πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή του αν λάμβανε ένα επιπλέον ποσό μαζί με την σύνταξη από το κράτος; Πόσο μάλλον αν, εναλλακτικά, επέλεγε το εφάπαξ ποσό; Δεν θα ήταν πιο ασφαλής και προστατευμένος;
Σε έναν κόσμο που αλλάζει και που η λειτουργία του υφιστάμενου συνταξιοδοτικού συστήματος γίνεται ολοένα και πιο ελλειμματική, η απόκτηση ενός ιδιωτικού συνταξιοδοτικού προγράμματος αποτελεί μονόδρομο.
Αλήθειες για το μέλλον των Συντάξεων

Η Εθνική Σύνταξη διαμορφώνεται στα € 384 μηνιαίως και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

Ένας στους 10 Έλληνες θεωρεί ότι δεν θα πάρει σύνταξη ποτέ.

Η σχέση εργαζομένων/συνταξιούχων είναι 1,3 προς 1. Η αναλογία γίνεται 1,1 προς 1 αν λάβουμε υπόψη ότι το 30% των μισθωτών δεν πληρώνει εισφορές.

Το προσδόκιμο του χρόνου ζωής έχει διαμορφωθεί στα 76,1 έτη για τους άνδρες και στα 81,6 έτη για τις γυναίκες.
Βασικά ερωτήματα για τη δημιουργία ενός Συνταξιοδοτικού προγράμματος

«Κλειδί» για έναν προσεκτικό σχεδιασμό αποτελεί η εισοδηματική αναλογική. Για παράδειγμα, ο καθορισμός του ποσού της ιδιωτικής σύνταξης, θα πρέπει να κυμαίνεται ιδανικά στο 20% του μηνιαίου εισοδήματος, ενώ οι εισφορές για την εξασφάλιση του ποσού αυτού δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 8% του μηνιαίου εισοδήματος.

Η σταθερότητα και το ύψος των εισφορών αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιτυχή ολοκλήρωση ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος. Έτσι, μπορείτε να κινείστε βάσει συγκεκριμένου πλάνου, χωρίς μεταβολές και «εκπλήξεις» στο ποσό που έχετε συμφωνήσει να καταβάλλετε.

Την ώρα που στη δημόσια συνταξιοδότηση τα όρια ηλικίας μπορούν να μεταβληθούν, τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα σας δίνουν τη δυνατότητα να προγραμματίσετε οι ίδιοι το πότε θα συνταξιοδοτηθείτε, με την ηλικία συνταξιοδότησής σας να παραμένει αμετάβλητη.

Η ασφαλιστική εταιρία οφείλει να σας ενημερώσει λίγο πριν τη λήξη του συμβολαίου σας προκειμένου να αποφασίσετε τον τρόπο με τον οποίο επιθυμείτε να σας καταβληθεί η ιδιωτική σύνταξη. Η διαδικασία συνταξιοδότησης ξεκινά τον επόμενο μήνα από τη λήξη του συμβολαίου, σε αντίθεση με το Δημόσιο, στο οποίο η διαδικασία συνταξιοδότησής σας μπορεί να διαρκέσει έως και 3 έτη.

Το πλαίσιο λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιριών είναι πλέον αυστηρότερο και περιλαμβάνει τακτικούς ελέγχους από την Τράπεζα της Ελλάδος. Επιπρόσθετα, το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής σας καλύπτει (σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της εταιρίας στην οποία είστε ασφαλισμένοι), είτε με την εύρεση ανάδοχης ασφαλιστικής εταιρίας είτε αποζημιώνοντάς σας μέχρι τα € 30.000.
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΑΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
