});
Πιστωτικές κάρτες 
Τώρα μπορείτε να πληρώνετε λιγότερα ασφάλιστρα και να τα εξοφλείτε έως και σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις! 

Μάθετε περισσότερα
Νέος Εξουσιοδοτημένος Συνεργάτης Ευρωπαϊκής Πίστης-4
Το μοντέλο εξυπηρέτησής μας 
Ο Ασφαλιστικός μας Διαμεσολαβητής είναι πάντα δίπλα σας, για να σας βοηθά και για να σας καθοδηγεί, προκειμένου να σας εξασφαλίσει αυτό που επιθυμείτε, ιδιαίτερα τη δύσκολη στιγμή που θα τον χρειαστείτε.

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
21 Ιουνίου 2022

Πως λειτουργούν οι Phishing απάτες & πως μπορούμε να τις αποφύγουμε

Ιδιωτική Ασφάλιση
Χρήσιμες Συμβουλές
Δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι πλέον το διαδίκτυο έχει διευκολύνει αισθητά την καθημερινότητά μας.  
 
Και αυτό διότι οι περισσότεροι από εμάς το χρησιμοποιούμε πλέον όχι μόνο για απλές αναζητήσεις, αλλά και για τη διευθέτηση ποικίλων διαδικασιών. Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε με ασφάλεια συναλλαγές με τη τράπεζά μας, την ασφαλιστική μας εταιρία, τις ΔΕΚΟ, να αγοράσουμε οποιοδήποτε αγαθό ή υπηρεσία επιθυμούμε, ακόμα και να εξυπηρετηθούμε από Δημόσιους φορείς, μειώνοντας κατά πολύ τις άλλοτε υποχρεωτικές μετακινήσεις μας στις ήδη επιβαρυμένες από την κίνηση πόλεις.  

Αυτή όμως η αύξηση στη χρήση του διαδικτύου, έχει προσελκύσει και πολλούς επιτήδειους, οι οποίοι οργανωμένα και πονηρά θα προσπαθήσουν να μας αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ή και χρηματικά ποσά. Οι επιτήδειοι συνήθως ποντάρουν στην άγνοια μας και στην ταχύτητα με την οποία ολοκληρώνουμε υποχρεώσεις στη ρουτίνα της καθημερινότητας, με σκοπό να κάνουμε click πάνω σε link με κακόβουλα λογισμικά ή να δώσουμε (μηχανικά και απορροφημένοι από τις υποχρεώσεις της ημέρας), κωδικούς και ευαίσθητα στοιχεία.    
 
Και μπορεί όλοι μας να γνωρίζουμε πλέον για την ιστορία με τον… «διάσημο Νιγηριανό πρίγκιπα», ο οποίος μας άφησε μια τρομερή περιουσία, όμως οι απάτες ειδικά μέσω e-mail δεν περιορίζονται μόνο σε τέτοιου είδους, γραφικές ιστορίες. Έχουν εξελιχθεί, έχουν γίνει πολύ πιο καμουφλαρισμένες και συνήθως στοχεύουν σε “call to action” αντιδράσεις όπως θέματα που εμφανίζονται σαν εκκρεμότητα ή έκτακτες ενημερώσεις, στις οποίες «πρέπει» να ανταποκριθούμε το συντομότερο δυνατό.  

Οι πιο συνήθεις μορφές διαδικτυακής απάτης

Οι τρεις πιο συνήθεις μορφές διαδικτυακής απάτης σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία είναι:  

  1. Μηνύματα ή e-mail τα οποία μας προειδοποιούν για ύποπτη δραστηριότητα στον τραπεζικό λογαριασμό μας ή στην χρεωστική / πιστωτική μας κάρτα, προτρέποντας μας να ακολουθήσουμε τις οδηγίες τους (μέθοδος phishing).  
  2. Επενδυτικές ευκαιρίες με υψηλές αποδόσεις σε εικονικές πλατφόρμες. Συνήθως οι επιτήδειοι μας προσεγγίζουν μέσω τηλεφώνου ή e-mail και με μεγάλο επαγγελματισμό και υπομονή μας εξηγούν τη μεγάλη ευκαιρία που έχουμε να πολλαπλασιάσουμε τα κεφάλαιά μας.  (Scam technique) 
  3. Αγορές & πωλήσεις online. Είτε θέλουμε να αγοράσουμε ένα αντικείμενο online, είτε να το πουλήσουμε, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και καχύποπτοι με τις κινήσεις μας. Στην περίπτωση αγοράς οι επιτήδειοι συνήθως μας ζητούν προκαταβολή ή ακόμα και ολόκληρο το ποσό χωρίς ποτέ να ολοκληρώσουν την παραγγελία, ενώ στην περίπτωση αγοράς μας επιδεικνύουν πλαστή βεβαίωση μεταφοράς χρημάτων και προφασιζόμενοι καθυστερήσεις στις διατραπεζικές συναλλαγές ζητούν να τους αποστείλουμε το προϊόν. 

Πως μπορούμε να προστατευτούμε;  

  • Στην περίπτωση ύποπτης δραστηριότητας στον τραπεζικό μας λογαριασμό αρκεί ένα τηλέφωνο στο τηλεφωνικό κέντρο της τράπεζάς μας ή σύνδεση από ξεχωριστό σύνδεσμο (και όχι από αυτόν που μας προτρέπουν μέσω του e-mail) στο e-banking μας για να διασταυρώσουμε τις πληροφορίες.  
  • Συνήθως τα phishing e-mail αποστέλλονται μαζικά σε λίστες με e-mail. Οπότε σε περίπτωση που γίνουμε παραλήπτες τέτοιων e-mail πρέπει να παρατηρήσουμε αν είναι προσωποποιημένα, αν έχουν ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη και το e-mail από το οποίο μας έχει σταλεί η ενημέρωση. 
  • Ποτέ και για κανέναν λόγο δεν δίνουμε στοιχεία πρόσβασης και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μέσω e-mail ή τηλεφώνου, όσο ασφαλής και να φαίνεται η συναλλαγή. Πάντα κρατάμε δικλίδες ασφαλείας (π.χ. η τράπεζα ποτέ δε θα μας ζητήσει ολόκληρο τον αριθμό της χρεωστικής ή πιστωτικής μας κάρτας παρά μόνο μερικά ψηφία).
  • Προσέχουμε να συναλλασσόμαστε για αγορά ή πώληση αγαθών, μέσω πιστοποιημένων marketplaces, τα οποία εγγυώνται ασφάλεια και διαφάνεια στις χρηματικές συναλλαγές


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ