Πιστωτικές κάρτες 
Τώρα μπορείτε να πληρώνετε λιγότερα ασφάλιστρα και να τα εξοφλείτε έως και σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις! 

Μάθετε περισσότερα
Νέος Εξουσιοδοτημένος Συνεργάτης Ευρωπαϊκής Πίστης-4
Το μοντέλο εξυπηρέτησής μας 
Ο Ασφαλιστικός μας Διαμεσολαβητής είναι πάντα δίπλα σας, για να σας βοηθά και για να σας καθοδηγεί, προκειμένου να σας εξασφαλίσει αυτό που επιθυμείτε, ιδιαίτερα τη δύσκολη στιγμή που θα τον χρειαστείτε.

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
5 Μαΐου 2022

Συμβουλές για σωστή στάση σώματος στο εργασιακό περιβάλλον

Ιδιωτική Ασφάλιση
Χρήσιμες Συμβουλές
Με την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας, αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Η μεγαλύτερη αλλαγή που αφορά στην επαγγελματική μας ζωή, ήταν η αύξηση της τηλεργασίας, η οποία επέφερε πολλές αλλαγές στις εργασιακές μας συνήθειες. Το γραφείο μας αντικαταστάθηκε από το τραπέζι της κουζίνας ή την τραπεζαρία, η εργονομική μας καρέκλα από οποιαδήποτε εύκαιρη καρέκλα στο σπίτι και το σταθερό μας τηλέφωνο, από το κινητό μας και την κάμερα του laptop μας.

Νέες συνήθειες, οι οποίες επιβάρυναν τη στάση του σώματός μας, προκαλώντας ή επιδεινώνοντας μυοσκελετικούς πόνους και ορθοπεδικά προβλήματα, με πιο σύνηθες, τον πόνο στην πλάτη.    

Ένα ελαφρύ τσίμπημα χαμηλά στη μέση, ένα αθώο αλλά χρόνιο «πιάσιμο» στον αυχένα και τους ώμους, συχνός πονοκέφαλος και τενοντίτιδες στα χέρια, συχνά οφείλονται στην κακή στάση σώματος που διατηρούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς εργαζόμαστε απορροφημένοι στις υποχρεώσεις μας χωρίς να «ακούμε» το σώμα μας.

Ποια είναι όμως η σωστή στάση σώματος όταν δουλεύουμε στο laptop ή στον υπολογιστή της δουλειάς μας; Είτε είμαστε στο γραφείο, είτε στο σαλόνι του σπιτιού μας μπορούμε να προστατέψουμε το σώμα μας ακολουθώντας μερικές απλές, αλλά πολύ χρήσιμες συμβουλές. 
Ασφάλεια Υγείας
Σωστή στάση σώματος
Αρχικά τα πόδια μας πρέπει να ακουμπούν στο έδαφος όταν καθόμαστε. Αν όχι, τότε ή πρέπει να χαμηλώσουμε το ύψος της καρέκλας, ή να χρησιμοποιούμε υποπόδιο στην κλίση που μας βολεύει. Παράλληλα, τα γόνατά μας πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με τους γοφούς μας για να μην επιβαρύνουμε τις αρθρώσεις μας και το κάτω μέρος της πλάτης μας να στηρίζεται πλήρως από την καρέκλα ή κάποιο μαξιλάρι. Οι ώμοι μας πρέπει να είναι κάθετοι προς το έδαφος και η πλάτη μας ίσια.  Για να αποφύγουμε ενοχλήσεις στον αυχένα, η οθόνη του υπολογιστή μας πρέπει να είναι στην ευθεία των ματιών μας, ενώ για να μπορούμε να ξεκουράζουμε τους καρπούς μας, το laptop ή το πληκτρολόγιο πρέπει να μην βρίσκεται στην άκρη του τραπεζιού ή του γραφείου, έτσι ώστε να αφήνει αρκετό χώρο για να ακουμπάμε τα χέρια μας. 
Ασφάλεια Υγείας
Έξυπνα διαλείμματα 
Είτε δουλεύουμε από το σπίτι, είτε από το γραφείο, μέσα στο οκτάωρό μας πρέπει τουλάχιστον για είκοσι λεπτά με μισή ώρα να απομακρυνθούμε από την οθόνη του υπολογιστή μας. Να κάνουμε το διάλειμμά μας για να ξεπιαστούμε και να φάμε. Δεν είναι «έξυπνο» να αφήσουμε τη μια οθόνη για να πιάσουμε την άλλη, αυτή του κινητού για να μπούμε στο facebook, στο Instagram ή στο tiktok. Αντιθέτως, μπορούμε να περπατήσουμε, να μιλήσουμε με συναδέλφους ακόμα και να κάνουμε διατάσεις. 
Ασφάλεια Υγείας
Δουλειά στο… «πόδι» 
Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί, οι οποίοι μας προτείνουν να δουλεύουμε όρθιοι, προκειμένου να καταπολεμήσουμε την καθιστική ζωή. Προφανώς όχι όλη μέρα, αλλά γιατί να μην μοιράσουμε τις ώρες; Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγες οι εταιρίες που έχουν προσθέσει στους χώρους εργασίας «standing desks» για αυτό ακριβώς το λόγο.  
Ασφάλεια Υγείας
Εναλλακτικά meeting
Αν έχουμε δια ζώσης meeting μέσα στην ημέρα, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά προτείνοντας το ραντεβού να γίνει σε εξωτερικό χώρο. Ένα πάρκο, ένα κοντινό καφέ, είναι πάντα ωραίες εναλλακτικές, οι οποίες μας κάνουν να αλλάζουμε περιβάλλον και φυσικά να κινούμαστε μακριά από το γραφείο. Αν πάλι τα meeting μας λόγω πανδημίας είναι ακόμα περιορισμένα πίσω από την οθόνη του υπολογιστή μας, μπορούμε με ένα smartphone να μεταφέρουμε το meeting μας παντού. Αρκεί να υπάρχει ησυχία και καλή σύνδεση στο internet.  
Ασφάλεια Υγείας
Κλισέ
Μπορεί τις συγκεκριμένες συμβουλές να τις έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές, όμως δεν παύουν να αποτελούν λύση στο πρόβλημα. Είναι προτιμότερο λοιπόν να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί το ασανσέρ, να πηγαίνουμε στη δουλειά με τα πόδια ή το ποδήλατο ή τουλάχιστον να παρκάρουμε μακριά για να περπατήσουμε και να έχουμε μια σωστή στάση σώματος ακόμα και αν δεν μας είναι οικεία. Λεπτομέρειες στην καθημερινότητά μας που θα μας γλιτώσουν από ταλαιπωρία, ενοχλήσεις και ραντεβού σε γιατρούς και φυσιοθεραπευτές.   

ETIKEΤΕΣ ΑΡΘΡΟΥ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ