Με τα ζώα συντροφιάς τα παιδιά ζουν καλύτερα
Αν ήρθε η στιγμή που το παιδί σας ζήτησε ένα ζώο συντροφιάς και μπορείτε να αναλάβετε την ευθύνη να το φροντίσετε μην έχετε δεύτερες σκέψεις. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν από μικρή ηλικία με ζωάκια τείνουν να είναι πιο κοινωνικά, πιο υπεύθυνα και πιο υγιή συναισθηματικά. Ένας σκύλος, μία γάτα ή ένα παπαγαλάκι μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των παιδιών μας, να τους χαρίσουν στιγμές χαράς, να τα βοηθήσουν να κοινωνικοποιηθούν πιο εύκολα και μεγαλώνοντας να είναι λιγότερο επιρρεπή στις αλλεργίες.

Πιο κοινωνικά και υπεύθυνα τα παιδιά με σκύλο
Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και το Telethon Kids Institute το 2020, μελέτησε δεδομένα από 1.646 νοικοκυριά που περιελάμβαναν παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών. Διαπίστωσαν πως λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία των παιδιών, το φύλο, τις συνήθειες ύπνου, τον χρόνο έκθεσης σε οθόνες και το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων, ότι τα παιδιά που είχαν σκύλους είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να έχουν γενικές δυσκολίες με τα συναισθήματα και τις κοινωνικές τους αλληλεπιδράσεις σε σχέση με τα παιδιά που δεν είχαν σκύλο. Τα παιδιά των οικογενειών που είχαν σκύλους, είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αντικοινωνικές συμπεριφορές, 40% λιγότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα αλληλεπίδρασης με άλλα παιδιά και 34% περισσότερες πιθανότητες να εμπλέκονται σε υπεύθυνες συμπεριφορές. Ο ερευνητής καθηγητής, Hayley Christian, είπε ότι: «Ενώ περιμέναμε ότι η ιδιοκτησία σκύλου θα είχε κάποια οφέλη για την ευημερία των μικρών παιδιών, μας εξέπληξε που η απλή παρουσία ενός οικογενειακού σκύλου συνδέθηκε με πολλές θετικές συμπεριφορές και συναισθήματα».
Όπως εξήγησε ο Hayley Christian: «Τα ευρήματά δείχνουν ότι τα σκυλιά μπορούν να ωφελήσουν την ανάπτυξη και την ευημερία των παιδιών και εικάζουμε ότι αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στην ισχυρή σχέση που δημιουργείται μεταξύ τους. Οι δυνατοί δεσμοί μεταξύ των παιδιών και των κατοικίδιων τους μπορεί να αντικατοπτρίζονται στον χρόνο που αφιερώνεται στο παιχνίδι και τη βόλτα και αυτό μπορεί να προάγει την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη».

Όσο περισσότερα τα κατοικίδια τόσο λιγότερες οι αλλεργίες
Τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια λόγω της έκθεσης σε αλλεργιογόνους παράγοντες από μικρή ηλικία είναι λιγότερο επιρρεπή στις αλλεργίες. Αυτό είναι γνωστό από αρκετές επιστημονικές έρευνες τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, μία έρευνα το 2018 έρχεται να κάνει άλλη μία διαπίστωση. Με όσο περισσότερα κατοικίδια έρχεται σε επαφή ένα παιδί σαν μωρό τόσο μειώνεται ο κίνδυνος των αλλεργιών. Σύμφωνα με τον ερευνητή Bill Hesselmar του University of Gothenburg, στη Σουηδία, ο οποίος μελέτησε δεδομένα από 1.029 παιδιά ηλικίας 7 έως 8, η πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών ήταν 49% σε παιδιά που είχαν περάσει τους πρώτους 12 μήνες της ζωής τους σε ένα σπίτι χωρίς κατοικίδια. Το ποσοστό μειωνόταν στο 43% στα παιδιά που ως μωρά είχαν ζήσει με ένα κατοικίδιο και στο 24% για τα παιδιά που είχαν ζήσει με τρία κατοικίδια. Δύο από τα παιδιά είχαν ζήσει με πέντε κατοικίδια και κανένα από τα δύο δεν εμφάνισε αλλεργίες. Σε μία δεύτερη μελέτη, της οποίας τα δεδομένα επεξεργάστηκε ο Hesselmar, παρακολουθήθηκαν 249 παιδιά από τη γέννησή τους. Μετά από οκτώ ή εννέα χρόνια, το ποσοστό των αλλεργιών ήταν 48% για τα παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί σε κατοικίδια τον πρώτο χρόνο, 35% για τα παιδιά με έκθεση σε ένα κατοικίδιο και 21% για τα παιδιά που είχαν ζήσει με δύο ή περισσότερα κατοικίδια. Σύμφωνα με τον Hesselmar το να έχεις πολλά κατοικίδια είναι σαν να ζεις σε μια «μίνι φάρμα», με μεγάλη έκθεση σε αλλεργιογόνα. Κανόνες για αρμονική συμβίωση
- Ποτέ δεν αγοράζουμε ένα κατοικίδιο επειδή το ζητάει το παιδί μας. Πρέπει πρώτα να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το φροντίσουμε. Για αυτό και πρέπει να σκεφτούμε το είδος του κατοικιδίου που ταιριάζει στην δική μας περίπτωση και αν πρόκειται για σκύλο να αποφασίσουμε και το μέγεθος ή τη ράτσα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις δυνατότητές μας.
- Η ευθύνη ενός κατοικιδίου βαραίνει κατά πρώτο λόγο τους γονείς και κατά δεύτερο λόγο τα παιδιά που μαθαίνουν να είναι πιο υπεύθυνα, συντροφικά και συμμετοχικά μέσα από τη σχέση τους με ένα ζώο συντροφιάς.
- Ένα ζώο συντροφιάς είναι μία καλή ευκαιρία να κάνουμε πράγματα μαζί με το παιδί μας. Επομένως πηγαίνουμε βόλτα παρέα και αναλαμβάνουμε από κοινού τη φροντίδα του.
- Μαθαίνουμε για το σεβασμό. Μέσα από την επαφή με το κατοικίδιο τα παιδιά μας μαθαίνουν να σέβονται τις ανάγκες των υπολοίπων. Εξηγούμε λοιπόν από την αρχή πως πρέπει να σεβόμαστε το κατοικίδιο που θα ενσωματωθεί στην οικογένειά μας.
Πηγή:
- https://www.newscientist.com/article/2188610-the-more-pets-you-meet-as-a-baby-the-lower-your-risk-of-allergies/
- https://www.springer.com/gp/about-springer/media/research-news/all-english-research-news/pet-dogs-may-improve-social-emotional-development-in-young-child/18144766