Στη ζωή μας μπορεί να συμβούν απρόοπτα που ενδέχεται να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητa και τις ισορροπίες που έχουμε φτιάξει. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πάντα σκεφτόμαστε ότι απρόοπτα δεν θα συμβούν σε μας και συνήθως δεν προνοούμε για αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα, το σπίτι μας αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα σταθερότητας και επιβίωσης. Αν ξαφνικά μετά από μία φωτιά, ένα σεισμό ή μία πλημμύρα χαθεί σαν “συνιστώσα”, τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ δύσκολα ιδίως όταν δεν υπάρχουν κεφάλαια για να καλύψουν τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται.
Πώς μπορούμε να ξαναφτιάξουμε ότι γκρεμίστηκε;
Εδώ έρχεται η προνοητικότητα για ένα απρόοπτο γεγονός. Μέσω ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου κατοικίας, το οποίο έρχεται να μας αποζημιώσει για την όποια καταστροφή. Όσοι άνθρωποι υπέστησαν μεγάλες ζημιές στην κατοικία τους και είχαν ασφαλιστική κάλυψη, αντιλαμβάνονται απόλυτα την ασφάλιση σαν “σανίδα σωτηρίας”. Στις ασφαλίσεις κατοικίας παίζουν ρόλο πολλές παράμετροι και χρειάζεται πάντα η βοήθεια ενός εξειδικευμένου συμβούλου, προκειμένου να παρέχει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες στον ιδιοκτήτη της κατοικίας, ούτως ώστε να ασφαλίσει σωστά την περιουσία του και την κρίσιμη στιγμή να αποζημιωθεί στο ακέραιο. Οι χρήσιμες πληροφορίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, το τι πρέπει να προσέξουμε σε ένα συμβόλαιο και πως θα επιτύχουμε την καλύτερη σχέση κόστους-οφέλους. Ακολουθούν 5+1 tips για την ασφάλιση της κατοικίας σας.
Τι πρέπει να ξέρουμε πριν ασφαλίσουμε την κατοικία μας:
- Καλύπτεται τόσο το κτίριο όσο και το περιεχόμενο. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από το κτίσμα μπορούμε να ασφαλίσουμε αντικείμενα αξίας, ηλεκτρικές συσκευές κ.α. Όταν υπάρχουν αντικείμενα μεγάλης αξίας και χρηματοκιβώτια πρέπει οπωσδήποτε να δηλωθούν.
- Προκειμένου να αποζημιωθούμε, εξαιρετικά σημαντική παράμετρος είναι η κατοικία να μην είναι υπασφαλισμένη, δηλαδή ασφαλισμένη για μικρότερο ποσό από την επισκευαστική αξία του σπιτιού. Αν μία κατοικία είναι υπασφαλισμένη τότε ο ιδιοκτήτης θα πάρει μικρότερη αποζημίωση από το ποσό που αναλογεί στις ανάγκες επισκευής.
- Σε κάθε συμβόλαιο πρέπει να γνωρίζουμε τις απαλλαγές (το ποσό που πληρώνουμε εμείς και από το οποίο απαλλάσσεται η ασφαλιστική) και τις εξαιρέσεις. Έτσι μπορούμε να ξέρουμε αν λόγου χάρη σε περίπτωση σεισμού τα πρώτα 500 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών θα τα καταβάλλουμε εμείς και αν κάποιοι κίνδυνοι δεν καλύπτονται.
- Για να ασφαλίσουμε το σπίτι μας για σεισμό, θα πρέπει το κτίσμα να έχει ανεγερθεί μετά το 1960, ενώ όταν το κτίσμα είναι σε δασική περιοχή και το ασφαλίζουμε για τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, υπάρχει συνήθως ένα επασφάλιστρο.
- Αν για την αγορά της κατοικίας ή την επισκευή της υπάρχει δάνειο σε τραπεζικό ίδρυμα, είναι πάντα στην ευχέρεια του ιδιοκτήτη να επιλέξει αν επιθυμεί να ασφαλιστεί μέσω τραπέζης ή μέσω κάποιου άλλου καναλιού προώθησης.
- Το κόστος για την ασφάλιση κατοικίας είναι εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με τους κινδύνους που καλύπτει. Για παράδειγμα, για την ασφάλιση μίας κατοικίας 80 τ.μ. με έτος ανέγερσης μετά το 1970, τόσο για το κτίριο, το περιεχόμενο όσο και για τον σεισμό, το ετήσιο κόστος διαμορφώνεται σε λιγότερα από 180 ευρώ.