Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης είναι με σιγουριά η εθνική γιορτή των καλοφαγάδων στη χώρα μας. Είναι η μέρα που το να δεις μια ψησταριά ή μια σούβλα αναμμένη στο πεζοδρόμιο πολυσύχναστου δρόμου της πόλης δεν θα σου φανεί περίεργο. Η μέρα που στις γειτονιές όλης της Ελλάδας μυρίζει τσίκνα και που οι ταβέρνες, αν και μεσοβδόμαδα, γεμίζουν από νωρίς το μεσημέρι.
Πώς ξεκίνησε όμως το έθιμο της Τσικνοπέμπτης και γιατί επιλέχθηκε η Πέμπτη για τη συγκεκριμένη παράδοση;
Η προέλευση του συγκεκριμένου εθίμου φαίνεται ότι πηγάζει από τα γλέντια και φαγοπότια των Αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων με αφορμή την ευφορία της γης την Άνοιξη. Ο λόγος που επιλέχθηκε η Πέμπτη ως ημέρα γιορτής ήταν διότι οι Τετάρτες και οι Παρασκευές ήταν και παραμένουν σημαντικές ημέρες νηστείας στην ορθόδοξη εκκλησία. Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται τη δεύτερη εβδομάδα των αποκριών ακριβώς μερικές ημέρες πριν τη νηστεία της Σαρακοστής και σαν έθιμο υπάρχει και σε άλλες χώρες του κόσμου, όπως στη Γερμανία και την Αμερική (Νέα Ορλεάνη). Ένα έθιμο που στη χώρα μας υπάρχει σε πολλές διαφορετικές εκδοχές και παραλλαγές ανά την επικράτεια, με τον κάθε τόπο να έχει προσθέσει τη δική του «πινελιά» στην παράδοση.