Πιστωτικές κάρτες 
Τώρα μπορείτε να πληρώνετε λιγότερα ασφάλιστρα και να τα εξοφλείτε έως και σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις! 

Μάθετε περισσότερα
Νέος Εξουσιοδοτημένος Συνεργάτης Ευρωπαϊκής Πίστης-4
Το μοντέλο εξυπηρέτησής μας 
Ο Ασφαλιστικός μας Διαμεσολαβητής είναι πάντα δίπλα σας, για να σας βοηθά και για να σας καθοδηγεί, προκειμένου να σας εξασφαλίσει αυτό που επιθυμείτε, ιδιαίτερα τη δύσκολη στιγμή που θα τον χρειαστείτε.

Μάθετε περισσότερα
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
16 Φεβρουαρίου 2023

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης - Ναι αλλά γιατί Πέμπτη;

Επικαιρότητα
Επικαιρότητα

Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης είναι με σιγουριά η εθνική γιορτή των καλοφαγάδων στη χώρα μας. Είναι η μέρα που το να δεις μια ψησταριά ή μια σούβλα αναμμένη στο πεζοδρόμιο πολυσύχναστου δρόμου της πόλης δεν θα σου φανεί περίεργο. Η μέρα που στις γειτονιές όλης της Ελλάδας μυρίζει τσίκνα και που οι ταβέρνες, αν και μεσοβδόμαδα, γεμίζουν από νωρίς το μεσημέρι.

Πώς ξεκίνησε όμως το έθιμο της Τσικνοπέμπτης και γιατί επιλέχθηκε η Πέμπτη για τη συγκεκριμένη παράδοση; 

Η προέλευση του συγκεκριμένου εθίμου φαίνεται ότι πηγάζει από τα γλέντια και φαγοπότια των Αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων με αφορμή την ευφορία της γης την Άνοιξη. Ο λόγος που επιλέχθηκε η Πέμπτη ως ημέρα γιορτής ήταν διότι οι Τετάρτες και οι Παρασκευές ήταν και παραμένουν σημαντικές ημέρες νηστείας στην ορθόδοξη εκκλησία. Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται τη δεύτερη εβδομάδα των αποκριών ακριβώς μερικές ημέρες πριν τη νηστεία της Σαρακοστής και σαν έθιμο υπάρχει και σε άλλες χώρες του κόσμου, όπως στη Γερμανία και την Αμερική (Νέα Ορλεάνη). Ένα έθιμο που στη χώρα μας υπάρχει σε πολλές διαφορετικές εκδοχές και παραλλαγές ανά την επικράτεια, με τον κάθε τόπο να έχει προσθέσει τη δική του «πινελιά» στην παράδοση.  

Τσικνοπέμπτη
Συμβουλές για το τέλειο ψήσιμο 
Ανεξαρτήτως όμως την εκδοχή, το ψήσιμο είναι η βάση της γιορτής. Αν αποφασίσουμε λοιπόν να καλέσουμε κόσμο στο σπίτι και να ψήσουμε στην γκριλιέρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποια συγκεκριμένα εργαλεία και να ακολουθήσουμε μερικά σωστά βήματα. Για παράδειγμα η τσιμπίδα, η σπάτουλα και η πιρούνα θα μας διευκολύνουν στη διαχείριση του φαγητού. Η ποδιά και τα γάντια θα μας κρατήσουν καθαρούς και ιδανικά, μια βούρτσα σχάρας θα μας βοηθήσει να καθαρίσουμε με ευκολία μετά το τέλος του ψησίματος. Επίσης η χρήση μαρινάδας μερικές ώρες πριν το ψήσιμο σε όλες τις πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιήσουμε θα βοηθήσει να απογειωθεί η γεύση τους. Last but not least η προθέρμανση της ψησταριάς είναι ίσως η πιο σημαντική λεπτομέρεια σε όλη τη διαδικασία καθώς ορίζει το είδος ψησίματος που θα ακολουθήσει.  
Τσικνοπέμπτη
Συμβουλές για ασφαλές ψήσιμο 
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά και περίπου αυτονόητα. Το ψήσιμο σε ψησταριά πρέπει πάντα να γίνεται σε εξωτερικούς χώρους είτε αυτός είναι μπαλκόνι είτε κήπος μακριά από εύφλεκτα υλικά όπως τέντες, ψάθες, ξερά χόρτα, φυτά και διακοσμητικά. Αν χρησιμοποιούμε γκάζι ανοίγουμε την παροχή πάντα με το καπάκι της ψησταριάς ανοιχτό καθώς η συσσώρευση γκαζιού σε κλειστό χώρο συνδυαστικά με την ανάφλεξη μπορεί να προκαλέσει έκρηξη. Επίσης, δεν αφήνουμε ποτέ αναμμένη ψησταριά χωρίς επίβλεψη ειδικά αν την έχουμε παραφορτώσει καθώς τα λίπη είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα και μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη. Τέλος - just to be sure - κρατάμε έναν πυροσβεστήρα κοντά στην εστία για καθαρά προληπτικούς λόγους και φροντίζουμε μετά το γλέντι να καθαρίζουμε την ψησταριά για να είναι ετοιμοπόλεμη για την επόμενη φορά. Το ξέρουμε, βαρετή διαδικασία αλλά απαραίτητη αν θέλουμε να συντηρήσουμε τον εξοπλισμό μας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ